Grecia este obișnuită cu standardele occidentale de trai într-o măsură prea mare pentru a accepta să îndure austeritatea necesară recuperării economice, așa cum s-a întâmplat în țările baltice, a declarat șeful unei bănci din Estonia, țară care în 2009 a înregistrat o contracție severă, de 14%.
„În Grecia s-a trăit în timpul ultimelor două generații de pe urma capacității de a menține ridicat nivelul ajutorului social. Nu au un punct de referință și le este mult mai greu să-și adapteze comportamentul”, a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, Riho Unt, directorul general al SEB Pank, divizia din Estonia a grupului suedez SEB.
Estonia, Lituania și Letonia au înregistrat contracții economice mai mari decât orice altă țară din lume în timpul crizei din 2008-2009. Letonia, unde economia a scăzut cu 18% în 2009, a avut nevoie de ajutorul FMI. Măsurile de austeritate care au însoțit finanțarea de la Fond au fost, însă, tolerate de o populație care a îndurat, înainte de prăbușirea URSS și în primii ani de tranziție la capitalism, lipsuri la alimente și alte bunuri, precum și hiperinflație.
Economia Estoniei a crescut cu aproape 4% în primul trimestru, potrivit datelor preliminare ale biroului de statistică. Exporturile au urcat cu 9% în acest inteval, după un avans de 54% în aceeași perioadă a anului anterior.
„În Estonia, chiar și în momentele grele ale crizei, comparai cu perioada de dinaintea independenței și înțelegeai că viața s-a îmbunătățit”, a spus Unt.
Grecia nu a reușit să formeze un guvern după alegerile anticipate din 6 mai, după ce populația a respins partidele care au susținut măsurile de austeritate incluse în pachetele de ajutor financiar. Eșecul formării unui executiv și progrmarea de noi alegeri, care ar putea aduce la putere formațiuni opuse austerității, au determinat liderii politici europeni să discute deschis despre planuri de urgență pentru o posibilă ieșire a țării din uniunea monetară.
Economia Greciei se va contracta cu 4,7% în acest an, după un declin de 6,9% în anul anterior, potrivit Comisiei Europene.