Prima pagină » Economic » Grupul Euroins contestă în instanță retragerea autorizației de către ASF. Care sunt propunerile asigurătorului pentru criza RCA

Grupul Euroins contestă în instanță retragerea autorizației de către ASF. Care sunt propunerile asigurătorului pentru criza RCA

Grupul Euroins contestă în instanță retragerea autorizației de către ASF. Care sunt propunerile asigurătorului pentru criza RCA

Euroins Insurance Group (EIG) a anunțat, marți, că a demarat procedura legală de suspendare și anulare a deciziei Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, prin care i-a revocat licența de funcționare societății Euroins România.

Euroins Insurance Group (EIG) a depus pe rolul Curții de Apel București o cerere suspendare și anulare a deciziei Consiliului ASF din 17 martie 2023, prin care i s-a retrs autorizația de funcțioare liderului de pe piața RCA, a transmis compania-mamă, printr-un comunicat de presă.

Consiliul ASF a decis acum apriape o lună să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Propunere trimisă Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA

Decizia a bulversat piața asigurărilor auto obligatorii, iar ASF a propus, iar Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a plafonat tarifele RCA , act normativ care a intrat în vigoare chiar marți.

„Acțiunea în justiție a fost unul dintre demersurile întreprinse de acționarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF. În plus, Eurohold și BERD, acționari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF și FGA o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piața RCA, declanșată de închiderea uneia dintre companiile cheie și care afectează 2,7 milioane de asigurați RCA. Propunerea urmărește să evite ca FGA să cheltuie banii statului român și ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA”, au transmis oficialii EIG.

Conform documentului citat, propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale și viitoare și specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului și una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera inițial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienții români, iar acționarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea propunerii.

„Prin revocarea licenței Euroins România, ASF a desființat un ecosistem economic care a menținut mii de locuri de muncă în toată țara, direct și indirect, și a păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuții la asigurările sociale și alte taxe și comisioane. Euroins Insurance Group face demersuri astfel încât ASF să revoce această decizie, în condițiile în care aceasta a afectat o companie deținută și susținută de un grup financiar puternic, BERD, și cu o poziție financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp”, a transmis EIG.

Conform companiei, în ultimii zece ani, începând cu 2013 inclusiv, Euroins România a plătit la bugetul de stat aproape 650 de milioane de lei, reprezentând impozite salariale și alte taxe, contribuții salariale și alte similare, plus aproape 125 milioane de lei reprezentând contribuția specială la ASF, care a fost crescută la începutul anului 2022 de la 1% la 2,5%, și  apoi la 4%. Ca o consecință directă a acestei creșteri, Euroins România a plătit către ASF doar în 2022 aproape 67 de milioane de lei.

Reprezentanții EIG au precizat și că în ultimii 10 ani Euroins România a plătit brokerilor din România aproape 2,4 miliarde de lei reprezentând comisioane, dintre care peste jumătate de miliard de lei doar în 2022.

„Euroins Insurance Group își exprimă deplina încredere că sistemul juridic din România va face dreptate și va evidenția adevărul și are încredere că autoritățile mai sus menționate vor răspunde la propunerile transmise”, potrivit comunicatului citat.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce ASF a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce este important de reținut este că în acest moment polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul. (Vezi PROCEDURA aici.) Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și