Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) caută un cumpărător pentru fabrica de medicamente din Brașov, pe care o va închide, în 2015, dacă nu va găsi un investitor.
GSK trebuie să să-și adapteze capacitățile de producție în funcție de produsele pe care le vinde, a declarat joi Pascal Prigent, directorul general al subsidiarei din România a producătorului britanic de medicamente GlaxoSmithKline, precizând că decizia a fost luată în urma unei analize globale de scădere a capacităților de producție a formelor solide.
Potrivit reprezentanților companiei, GSK va căuta un cumpărător în termen de șase luni după care, în lipsa acestuia, va începe procedura de închidere, care va fi finalizată la jumătatea anului 2015.
„Doar o fabrică a fost afectată de acestă decizie globală, cea din Brașov. A fost o surpriză și pentru noi. A fost aleasă fabrica din Brașov nu din motive de calitate sau de profitabilitate, ci pentru că nu avea flexibilitatea de a trece la o altă tehnologie și era o fabrică mai mică decât celelalte”, a arătat Prigent.
Decizia a fost luată în urma constării unei supracapacități pe partea de capusule și comprimate în raport cu vânzările și cererii la nivel global. GSK se concentrează ân prezent pe produse de nișă, precum injectabilele.
„Produsele fabricate la Brașov vor fi transferate la alte fabrici ale GSK din 2014, după ce vom încheia perioada de găsire a unui cumpărător. Vânzările companiei nu vor fi afectate pentru că vom aduce produsele de la acele fabrici”, a precizat Prigent.
El a mai arătat în cazul găsirii unui cumpărător, GSK va asigura distribuția medicamentelor produse la Brașov.
În ceea ce privește vânzarea fabricii, Prigent spune că GSK este flexibilă, nu se va ține cont numai de cifre, ci și de asigurarea locurilor de muncă pentru angajați.
„Lucrăm și cu autoritățile pentru a minimaliza impactul asupra angajaților (…) Noi suntem optimiști că vom găsi cumpărător”, a afirmat Prigent. În cazul închiderii fabricii, salariații vor primi pachete compensatorii.
Fabrica GSK, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, are 243 de angajați. Unitatea de la Brașov, în care s-au investit aproximativ 100 de milioane de dolari exporta peste 60% din producție în 60 de state.
Prigent a precizat ca GSK va continua sa investească în România pe partea de cercetare și dezvoltare, respectiv studii clinice pentru noile medicamente, bugetul pentru următorii 5 ani fiind de 8-10 milioane euro.
GSK a cumpărat în 1996, 65 % din acțiunile Europharm, companie contolată de omul de afaceri Mihai Miron și care deținea o fabrică de medicamente la Brașov. În 2003, GSK a preluat și restul de 35% din acțiunile Europharm.
Potrivit datelor Cegedim, vânzările GSK pe piața românească au totalizat 583,2 milioane lei în perioada aprilie 2012 – martie 2013, reprezentând și 4,9% din piața farmaceutică.