Prima pagină » Economic » Guvernatorul Băncii Angliei: 2013 ar putea fi un an al războaielor valutare între marile economii

Guvernatorul Băncii Angliei: 2013 ar putea fi un an al războaielor valutare între marile economii

Guvernatorul Băncii Angliei: 2013 ar putea fi un an al războaielor valutare între marile economii
Unele economii mari ar putea încerca în 2013 să-și deprecieze și mai mult monedele, pentru a susține creșterea economică, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King

Unele economii mari ar putea încerca în 2013 să-și deprecieze și mai mult monedele, pentru a susține creșterea economică, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, citat de Wall Street Journal, informează Mediafax.

„Cred că 2013 va fi un an dificil, în care mai multe state vor încerca să-și deprecieze monedele. O astfel de perspectivă produce îngrijorare. Vor reacționa și alte țări la fel? Ce se va întâmpla?”, a declarat King.

Devalorizarea în scopuri competitive a fost folosită de marile economii în ultimii ani pentru a contracara impactul crizei și încetinirea la nivel global. Politicile monetare relaxate și alte măsuri, precum achizițiile de active financiare de către băncile centrale, au condus la deprecierea unor valute importante.

O monedă ieftină face, teoretic, exporturile mai ieftine și mai competitive, ajutând astfel activitatea economică. Acest instrument ar putea fi preferat de tot mai multe țări în următoarele luni, în contextul încercărilor de a genera creștere economică, a afirmat guvernatorul, într-un interviu pentru Wall Street Journal.

Economia globală are nevoie „disperată” ca țările cu surplusuri comerciale mari, precum Germania, Olanda și China, să stimuleze cererea, însă acestea au puține motive să acționeze astfel, a spus el. Statele cu deficite comerciale majore trebuie să ia repede măsuri pentru stimularea creșterii, însă au puține opțiuni.

O serie de țări, inclusiv Elveția, Japonia și Brazilia, au dificultăți în a-și tempera aprecierea propriilor monede, astfel încât să nu piardă beneficiile aduse de exporturi, a spus el.

Problema este agravată de faptul că instrumentele tradiționale folosite de băncile centrale pentru stimularea creșterii, dobânzile scăzute de politică monetară, au fost împinse aproape de limită, a declarat King. Ratele dobânzilor în SUA, Europa, Japonia și alte țări sunt aproape de zero.

Autor

Citește și