Prima pagină » Economic » Guvernatorul BNR, ferm cu privire la dobânda cheie. „Nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie”

Guvernatorul BNR, ferm cu privire la dobânda cheie. „Nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie”

Guvernatorul BNR, ferm cu privire la dobânda cheie. „Nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat, vineri, în conferința de presă organizată cu ocazia prezentării Raportului asupra inflației, că nu se pune problema unei reduceri a dobânzii cheie până când nu se observă o scădere a inflaţiei. Declarația vine la două zile după ce Consiliul de Administrația al BNR a menținut, în a șaptea ședință, nivelul stabilit la începutul anului. Șeful băncii centrale consideră reducerea ratei dobânzii de politică monetară, urmată de o majorarea ei ulterioară, după avansul inflaţiei, este „cea mai proastă combinaţie”.

Mugur Isărescu a subliniat, vineri, la întrebările jurnaliștilor, că o majorare a dobânzii cheie nu este oportună în prezent.

„Deocamdată nici nu putem să discutăm despre o reducere (a dobânzii cheie – n.r.) – dacă dvs sugerați că ar trebui să o reducem. (…). Avem o inflație care este mare, este peste rata de politică monetară și, în plus, nu este clar că se duce în jos. Pot să apară șocuri – unele pe care le-am menționat, altele care pot să apară fără să le știm în prezent – șocuri care pot să ducă creșterea prețurilor în sus. De aceea eu o spun foarte clar: nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie. Nu avem ce să discutăm, pentru că creăm anticipații, nu le îndeplinim și toată lumea are de pierdut”, a declarat Mugur Isărescu, în conferința de presă de vinei.

Consiliul de Administrația al BNR a decis miercuri, dată fiind perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următorii doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar ușor mai joasă ulterior, și având în vedere riscurile și incertitudinile asociate acesteia, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

Este a șaptea sedintă în care se decide menținerea acestui nivel, la care a ajuns dobânda cheie în sedința din 10 ianuarie, când a fost majorată de la 6,75% pe an. Cel mai mic nivel din ultimii ani a fost de 1,25% pe an, la începutul luni 2021, după ce aceasta începuse, la debutul pandemiei, să fie redusă de la 2,5 la 2% https://bnr.ro/Politica-monetara-4311.aspx pe an.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, dar a crescut-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite, conform datelor din Raportul asupra inflației, prezentat vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce care a fost analizat şi aprobat miercuri de Consiliul de administraţie al BNR.

Potrivit BNR, rata anuală a inflației IPC se va majora temporar la 7,7% în luna martie 2024, după care își va relua traiectoria descrescătoare și va înregistra 4,8% în decembrie 2024 și, respectiv, 3,3% la sfârșitul trimestrului III 2025, valoare plasată în intervalul țintei (2,5% ±1 punct procentual). Pentru sfârșitul anului viitor, valoarea proiectată este mai ridicată față de cea din Raportul anterior cu 0,4 puncte procentuale, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite.

„Nu ne jucăm cu rata de politică monetară”

Mugur Isărescu a subliniat că în anii cu creștere economică, politica fiscală a fost foarte pro-ciclică.

„Nu vă așteptați ca în perioada următoare, până nu vedem inflația bine în jos, să luăm vreo decizie de reducere a ratei de politică monetară”, a subliniat șeful BNR.

„Să fie foarte clar că nu discutăm (despre reducerea dobânzii de politică monetară – n.r.) până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm. Deci cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetară în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

Sursa foto: Youtube / BNR

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și