Guvernatorul, premierul și statul arendaș. Morala unei FABULE politico-fiscale: „Un pic mai rău ca-n Mozambic”

Guvernatorul, premierul și statul arendaș. Morala unei FABULE politico-fiscale: „Un pic mai rău ca-n Mozambic
Publicat: 08/05/2014, 13:37
Actualizat: 04/02/2019, 14:14

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că firma sa trebuie să achite un impozit pe profit, pentru un trimestru, de 3 miliarde de lei vechi (300.000 lei noi), premierul Victor Ponta a replicat prompt: guvernatorul plătește taxe mari la stat pentru că firma la care este acționar majoritar are profit mare, „cum de altfel au toate companiile din România”.

Premierul a precizat că, dacă va avea și sprijinul mediului de afaceri din România și sprijin din partea BNR la negocierile cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, sunt „șanse mult mai mari să obțină și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale”.

„Domnul Isărescu spune că plătește taxe mai mari, pentru că are profit mai mare, că nu s-a schimbat, după cum știți, nici cota unică de 16 la sută, nu s-a schimbat nicio altă taxă care privește mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România și atunci, sigur, 16 la sută când e profitul mai mare acesta-i un semn bun, că merge și afacerea domnului Isărescu și a celorlalți. Ceea ce spunea domnul Isărescu, și-i mulțumesc pentru sprijin, este faptul că trebuie să ne batem pentru cele două măsuri importante și anume scutirea de impozit a profitului reinvestit și aceasta este deja adoptată, intră în vigoare de la 1 iulie și cealaltă este reducerea contribuției la asigurări sociale cu cinci puncte procentuale”, a afirmat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR se arătase nemulțumit de fiscalitatea din România, apreciind că este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani.

„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a ușurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepție și poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar așa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne ușurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marți guvernatorul Mugur Isărescu.

Cristian Păun, profesor de conomie la ASE: Avem o dublă impozitare a profitului

Dincolo de declarațiile celor doi oficiali, realitatea de la nivelul firmelor este descrisă prin exemple concrete de Cristian Păun, profesor de economie la Academia de Studii Economice (ASE). Sirmele sunt împovărate de fiscalitate, subliniază profesorul Păun, care amintește de cele 35 de taxe noi sau majorate în ultimii doi ani. În plus, el atrage atenția că în prezent statul impozitează de două ori profitul unei firme.

„Avem o dublă impozitare a profitului. O companie care obține profit plătește impozit și apoi statul consideră că profitul trebuie impozitat din nou cu 16% când este plătit ca dividende”, spune profesorul de economie Cristian Păun.

În opinia lui, măsura privind majorarea TVA – de la 19% la 24%, aplicată din 2010 -, aspru criticată de actualul guvern, trebuia „reparată” prin aducerea la nivelul de dinainte de majorare, în noile condiții economice. „Se laudă că avem creștere economică. Nu trebuiau să majoreze taxe și să introducă altele noi, ci să scadă taxele majorate pe timpul crizei”, mai spune Cristian Păun, care dă și exemplul unei alte „aberații”: taxa pe stâlp.

„Aberațiile trebuie să înceteze. Companiilor li se dă cu o mână și li se ia cu alta”, comentează el, adăugând că firmele se vor afla în situația aberantă în care pe de o parte vor plăti „taxa pe stâlp” și, pe de altă parte, dacă se va introduce scutirea de impozit a profitului reinvestit, firmele vor putea cere chiar „scutirea de impozitul pe profitul reinvestit în stâlp”. Tot în aceeași categorie de „măsuri bulversante” se înscrie și introducerea accizei suplimentare, „ca apoi unii să fie scutiți”. În opinia profesorului Cristian Păun asemenea de decizii vor bulversa firmele, fiind de natură să streseze mediul de afaceri.

Referindu-se la un raport al Băncii Mondiale care arată că firmele din România trebuie să facă, într-un an, nu mai puțin de 12 plăți de TVA și 12 plăți de CAS, în timp ce în Bulgaria firmele plătesc o singură dată pe an TVA și CAS, Păun spune că astfel este menținut un aparat birocratic umflat artificial și este încurajată neplata taxelor.

„Atitudinea organului fiscal din România este una de arendaș, iar contribuabilii trebuie să își aducă obolul, fiind tratați cu superioritate. Suntem un stat înapoiat, dependent de ghișeu, ceea ce duce la creșterea neconformării la plata taxelor și impozitelor”, conchide Păun, cu referire inexistența unui sistem online bine pus la punct prin care firmele să își poată plăti online dări la stat.

Ungaria, cu o populație jumătate din cea a României, are aproape același număr de angajați ca România

Creșterea numărului de locuri de muncă ar trebui să fie una dintre adevăratele priorități ale autorităților, crede și Cristian Pârvan, secretar general Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„În România numărul de angajați este de 4,3 milioane persoane. În Ungaria, care are o populație la jumătate față de România, există 4 milioane de angajați”, face comparația Pârvan, care mai are o propunere pentru autorități. Ea este legată de calitatea locurilor de muncă din economie. El a remarcat faptul că, deși se spune că au „dispărut” locuri de muncă din economie, dar au fost altele create, nu este același lucru când dispar locuri de muncă din industrie, cu salarii ce pot fi de 2.000 de lei, care sunt însă „înlocuite” prin crearea unor noi locuri de muncă, dar în sectoare precum comerțul, de exemplu, unde salariile pot fi, spune el, în jurul a 900 de lei.

Pe de altă parte, Pârvan spune că este necesară stimularea muncii, pentru a încuraja reducerea fenomenului muncii la negru. El a dat exemplul Germaniei care a introdus un concept prin care persoanele care muncesc un anumit număr de ore pe lună și nu realizează venituri mai mari de 500 de euro pe lună nu mai sunt impozitate.

Raport Banca Mondială: Nivelul taxelor plătite în România de firme reprezintă 42,9%din profitul comercial și27,7% în Bulgaria

Un raport al Băncii Mondiale arată, printre altele, cât de mare este povara fiscală a firmelor în România. Astfel, în România nivelul taxelor plătite de companii reprezintă 42,9% din profiturile comerciale, în timp ce în Bulgaria sunt încurajate mai mult afacerile, nivelul taxelor achitate de firme reprezentând 27,7% din profiturile comerciale ale firmelor. Din cele 189 de țări analizate în Raportul Doing Business 2013-2014 al Băncii Mondiale, România se clasează pe locul 134 din punct de vedere al plății taxelor, iar Bulgaria stă mai bine, fiind pe locul 81.

Raportul mai arată că o firmă din România este nevoită să facă într-un an un număr de 39 de plăți aferente taxelor, față de 13 plăți în Bulgaria și 12 plăți în Ungaria, România stând mai prost chiar decât Mozambic, unde firmele fac 37 de plăți pe an pentru taxe, sau Sierra Leone, cu 33 de plăți pe an.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.514 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor