Prima pagină » Economic » Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că autoritățile locale decid indexarea taxelor

Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că autoritățile locale decid indexarea taxelor

Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că autoritățile locale decid indexarea taxelor
Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că indexarea taxelor locale în 2013 este la latitudinea autorităților locale și nu reprezintă o obligație impusă de la nivel central, în contextul în care multe administrații au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.

Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că indexarea taxelor locale în 2013 este la latitudinea autorităților locale și nu reprezintă o obligație impusă de la nivel central, în contextul în care multe administrații au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.

Ordonanța a fost adoptată în ședința de miercuri a Executivului și va fi publicată tot miercuri în Monitorul Oficial, conform declarațiilor anterioare ale premierului Victor Ponta.

Ministrul Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat că documentul aprobat de Guvern prevede că „pentru anul 2013” autoritățile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităților administrației publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor și taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităților deliberative se compensează cu obligații de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cerere.

Ordonanța a fost aprobată astfel într-o formă modificată comparativ cu varianta avansată la sfârșitul anului trecut, prezentată public tot miercuri pe site-ul Ministerului Finanțelor.

În varianta inițială, ordonanța stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima indexare, iar autoritățile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării.

Modificarea ordonanței este explicată de Guvern prin observațiile formulate în timpul consultărilor de către ministerele inițiatoare și avizatoare.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă crește în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflației pe ultimii trei ani, precizând că, față de suma rezultată, autoritățile locale pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ulterior, agenția MEDIAFAX a anunțat că Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabilește că autoritățile locale sunt cele care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale în raport de evoluția inflației din ultimii trei ani.

Informația a fost confirmată de Guvern, care a precizat că ordonanța va fi aprobată în prima ședință din 2013.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că Guvernul nu face decât să comunice autorităților locale rata cumulată a inflației, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.

Hotărârea de guvern din decembrie pentru indexarea impozitelor și taxelor locale a fost însă publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut și multe autorități locale au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai această hotărâre de guvern.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, în baza noii forme a ordonanței Guvernului, taxele și impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar în mod excepțional, doar în acest an, ele vor putea menținute la nivelul anului 2012 de către autoritățile locale.

Vineri, premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a ședinței Guvernului să fie introdusă ordonanța care stabilește că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce președintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanțe.

Premierul arăta, în ședința de vineri a Guvernului, că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanței privind impozitele și taxele locale și a spus miniștrilor că a discutat pe această temă cu șeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.

Duminică, primarul Emil Boc i-a cerut premierului Victor Ponta să emită, de urgență, o ordonanță a Guvernului care să dea posibilitatea autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale.

Guvernul preciza, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că președintele Băsescu a promulgat după ședința Guvernului legea de abilitare.

„În legătură cu declarațiile profesorului de drept constituțional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgență, ordonanța care dă posibilitatea autorităților locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele și impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În ședința de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanței pentru modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale. Ordonanța nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că președintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare decât după desfășurarea ședinței de Guvern”, se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Administrația Prezidențială a informat că președintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în vacanța parlamentară și l-a informat pe premierul Victor Ponta.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administrația Prezidențială în data de 24 decembrie 2012. Președintele României, conform Articolului 77 din Constituția României, are la dispoziție 20 de zile pentru analiza și promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituțional-Legislativ al Administrației Prezidențiale a avut la dispoziție doar două zile pentru a realiza această analiză). Președintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a și informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administrația Prezidențială a comunicat public, în dimineața zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arăta în comunicatul Președinției legat de „explicațiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilității de a fi adoptată ordonanța privind modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale”.

Administrația Prezidențială atenționa Guvernul României să se mențină în limita declarațiilor decente și să nu arunce vinovăția pe terțe instituții sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor și impozitelor locale, se mai arăta în comunicat.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, luni, că atât Guvernul cât și președintele au acționat egal și constituțional în legătură cu OG privind taxele, menționând că sigurul care nu a acționat astfel este Emil Boc și precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt.

„Președintele a procedat constituțional și legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal și constituțional, nu putea emite ordonanțe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituțional și stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaște procedura. El, fiind și premier, să iasă cu această prostie duminică…Întrebați-l pe el de ce nu a înțeles cum se procedează”, spunea Ponta.

Solicitat să comenteze faptul că Președinția a solicitat Guvernului să păstreze declarațiile „în limitele decenței”, Ponta răspundea: „Dumnezeule, cu ce am fost indecent?”.

Întrebat dacă se va rupe acordul care stabilește coabitarea, Ponta a răspuns negativ.

Premierul preciza că nu există neînțelegere sau conflict între Președinție și Guvern pe această temă. „Nu e niciun fel de neînțelegere sau conflcit între Președinte și Guvern. S-a procedat legal, constituțional. (…) Acuma credeți că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Nici vorbă, trebuie să fie lucruri mult mai serioase”, spunea Ponta.

El i-a transmis lui Emil Boc să „facă bine” și să-și încaseze taxele și i-a cerut să nu mai fie „ridicol”. „Emil Boc să facă bine să-și încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Știu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol”, spunea Ponta.

Citește și