Valabilitatea voucherelor de vacanţă acordate în 2019 şi în 2020 a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021, a anunțat sâmbătă, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
„Voucherele de vacanţă acordate în această perioadă care n-au putut fi utilizate ca urmare a măsurilor impuse de restricţii sanitare vor putea fi utilizate până la sfârşitul anului viitor, până la 31 decembrie 2021, mai ales în contextul în care aşteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor efectele acestei pandemii să înceteze”, a afirmat, sâmbătă, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
ANAT a solicitat recent Guvernului măsuri concrete, și doar promisiuni, pentru sprijinirea agențiilor de turism, care riscă altfel să nu supraviețuiască iernii. Astfel, avertizează reprezentanții ANAT, statul român poate să evite pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și a veniturilor aferente din taxe și impozite.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, cinci propuneri pe care le consideră cruciale pentru supraviețuirea agențiilor de turism.
Scrisoarea deschisă, prin care ANAT își exprimă îngrijorarea privind întârzierea măsurilor venite în sprijinul agențiilor de turism din partea Guvernului, a fost adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș și lui Răzvan Pîrjol, secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
„Din păcate, șirul lung de întâlniri pe care reprezentanții mediului de afaceri din domeniul turismului le-au avut cu reprezentanții Guvernului nu a avut rezultatele mult așteptate de operatorii economici cu activitate preponderentă de agenție de turism, sector care este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai grav lovit de efectele pandemiei de Covid-19. Măsurile adoptate, deși utile, nu au fost adaptate nevoilor specifice ale agențiilor de turism”, se arată comunicatul transmis recent de reprezentanții ANAT.
„Având în vedere situația la nivel mondial și perspectivele limitate de revenire la normal în viitorul previzibil, este de așteptat să se întâmple în perioada următoare falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori dar și firme medii, toți aceștia fiind contribuabili corecți și importanți la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate”, se arată în comunicatul ANAT.
Printre măsurile despre care ANAT susține că nu au putut fi aplicate în agenții se numără șomajul tehnic și programul IMM Invest.