Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an în doar 15 minute
Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an într-o ședință care a durat doar aproximativ 15 minute și s-a desfășurat integral în fața jurnaliștilor, cei mai mulți bani fiind acordați agriculturii.
La ședința de guvern au participat doar jumătate dintre miniștri, restul fiind reprezentați de către secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat în ședință vreo observație față de rectificarea bugetară.
Ordonanța de rectificare bugetară prevede că veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăților efectuate, impozit pe venit și salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziții și subvenții agricole.
Scăderea de venituri obținute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă și din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale.
Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea și radioul public și unele ministere, printre care Apărarea, și suplimentează alocările la Agricultură (400 milioane lei pentru subvenții și ajutoare), Sănătate, Administrație și Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanți, expertize medico-legale), Educație, Justiție (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziționare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională și Turism, SRI.
Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunând că există „niște obligații mai vechi”.
Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unități administrativ-teritoriale, inclusiv față de furnizorii de bunuri de servicii și lucrări, premierul spunând c este o obligație asumată față de FMI și susținând că administrația locală a fost „un fel de Cenușăreasă în materie de alocări”.
„E vorba foarte mult de firme private care au lucrări cu autoritățile locale și care au angajați, au de plătit taxe și nu pot să o facă din cauza acestui blocaj. Împărțirea acestor bani se face pe formula negociată de noi și existentă în Legea finanțelor publice locale, acceptată cu partenerii noștri internaționali”, a spus Ponta.
Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu disabilități, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populație.
„Vă rog să aveți grijă cu cheltuielile până la sfârșitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniți să-mi spuneți că v-ați mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare”, a spus Ponta miniștrilor.
El a precizat că există fonduri pentru organizarea în bune condiții a alegerilor parlamentare și a cerut miniștrilor să transmită către Ministerul Finanțelor și date care să fie luate în calcul la elaborarea, la 15 zile după învestirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.
Deficitul bugetului consolidat va fi menținut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.
Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creștere a Produsului Intern Brut de doar „circa 1%” față de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an și un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 și 2010 și publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Național de Statistică.
Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul și la prima rectificare bugetară, operată în luna august.