Guvernul a aprobat strategia de listare pe bursă a 15% din acțiunile CE Oltenia. Cum arată programul de investiții al complexului energetic
Executivul a aprobat miercuri strategia de listare pe bursă a unui pachet de acțiuni de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, companie de stat care asigură peste 30% din producția de energie electrică din România, având o putere instalată existentă de 3.570MW, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.
Prin vânzarea unui pachet de acțiuni nou emise se urmărește, printre altele, atragerea a circa 150 de milioane de euro necesare continuării în perioada 2013-2014 a unui program de investiții ce vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea complexului.
„Obiectivele de investiții importante din programul de investiții al CE Oltenia pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde de euro și vizează realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni și reabilitarea și desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea nu are asigurat întregul pachet de finanțare pentru realizarea proiectelor de investiții menționate, identificând un deficit de circa 396 de milioane de euro pentru finanțarea acestora, din care, într-o primă fază (2013-2014), societatea are nevoie de circa 150 de milioane de euro”, se arată în documentul citat.
„La scurt timp” după listarea acțiunilor, guvernul va lansa și licitația de privatizare a companiei, respectiv vânzarea a încă 50% din acțiunile statului unui investitor strategic. Potrivit scrisorii de intenție înaintate de Guvern consiliului de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI), pachetul majoritar de acțiuni al CE Oltenia ar urma să fie vândut în acest an.
„Privatizarea este esențială datorită volumului mare de investiții de care are nevoie și al rolului critic pe care îl joacă aceasta în securitatea energetică a României”, se precizează în hotărârea publicată miercuri pe pagina oficială a Ministerului Economiei.
Capitalul social al CE Oltenia este în prezent de circa 1,2 miliarde de lei. Cei mai mari acționari, care dețin împreună peste 98% din acțiuni, sunt statul român prin Ministerul Economie (77,17%) și Fondul Proprietatea (21,53%).
În ceea ce privește impactul macroeconomic al listării de acțiuni CE Oltenia pe bursa de la București, guvernul menționează că măsura va duce la consolidarea pieței de capital prin stimularea interesului investitorilor străini.
„Proiectul de act normativ va avea influențe asupra mediului de afaceri având în vedere intenția de consolidare a pieței de capital interne, revigorarea acesteia, precum și atragerea de resurse financiare de la potențiali investitori din țară și din străinătate, prin mecanismele specifice pieței de capital”, se specifică în document.
Totodată, în hotărâre se menționează că în urma listării, compania va respecta legea privind numirea unui management privat.
Mai mult, în urma vânzării pachetului de acțiuni prin intermediul bursei, CE Oltenia ar urma să-și păstreze sau chiar să-și majoreze segmentul de piață cu până la 33-35%, reiese dintr-o analiză realizată la nivelul companiei.