Guvernul a avizat introducerea TVA de 9% pentru servicii de turism all-inclusive
„În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive, Guvernul a aprobat hotărarea pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislația fiscală referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislația specifică în domeniul turismului. Urmare a modului în care este definită noțiunea de cazare în legislația specifică din domeniul turismului, cota redusă de TVA de 9% se aplică cazării, dar și serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la prețul inclusiv al pachetului turistic, precum prânz, cină, gustări între mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică”, anunță Guvernul într-un comunicat.
În luna decembrie, după negocierile cu Fondul Monetar Internațional privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anunțat scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.
În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conțin cazare și mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA și pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croissant mâncat de dimineață să fie taxat cu 9%, iar pentru același produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.
Hotelierii susțin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie și se așteaptă la o creștere a numărului de turiști, după ce Guvernul a anunțat că a convenit cu FMI și Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conțin cel puțin cazare.
Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulți dintre aceștia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) și Franța (118.649).