Guvernul a decis câți bani primesc primăriile pentru subvenția la căldura destinată populației. Surpriza de pe locul trei

Guvernul a decis câți bani primesc primăriile pentru subvenția la căldura destinată populației. Surpriza de pe locul trei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/11/2021, 23:10
Actualizat: 11/11/2021, 23:11

Executivul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea a peste 310,4 milioane de lei pentru acoperirea unei părți din costurile cu încălzirea populației, în sistem centralizat. Este vorba de bani pentru pentru 31 de localități, iar pe listă nu apare Capitala. Suma reprezintă aproximativ un sfert din ceea ce ceruseră 25 de municipii, pentru a acoperi facturile cu termoficare, potrivit unui document trimis de asociația reprezentativă către Ministerul de Finanțe.

Cabinetul demis a decis, prin Hotărâre de Guvern, să aloce peste 310,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației, a transmis Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Astfel, banii au fost alocati pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la nivelul instituției.

Câți bani au cerut municipiile

Hotărârea vine după ce premierul demis Florin Cîțu se întâlnise, online, în 1 noiembrie, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, care trimisese anterior Ministerului Finanțelor un document cu sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat. Datele publicate de Europa Liberă, în 26 octombrie, arată că suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei, din care primarii pot susține doar o mică parte. În urma centralizării datelor, s-a constatat că 1,27 miliarde de lei ar trebui să vină de la bugetul central, deci de aproximativ patru ori mai mult decât au primit mai multe municipii decât cele menționate.

„Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul demis al Dezvoltării.

În ceea ce privește Capitala, ministrul a precizat că abia aseară a fost primită și solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului București, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări. „Cererea respectivă va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor”, a precizat instituția.

Timișoara, aproape 300 de milioane de lei mai puțin; Drobeta Turnu Severin, cu 5 milioane de lei mai mult decât a cerut

Dintre localitățile beneficiare, cei mai mulți bani i-a primit Timișoara – 53,8 milioane de lei, deci aproximativ 17%, în timp ce municipalitatea, care  ceruse peste 351 de milioane de lei. Urmează Iași, cu 45,9 milioane de lei (din cele 245 de milioane de lei cerute de la buget) și Drobeta Turnu Severin, cu aproape 44,6 milioane de lei, în timp ce municipiul ceruse 40 de milioane de lei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, care este originar din Mehedinți și deputat PNL de Mehedinți, chiar a transmis, pe contul de Facebook, că a aprobat suma alături de colegii din Guvern și „Severinul nu o să aibă probleme cu combustibilul pentru asigurarea agentului termic în aceasta iarnă”.

Din informațiile transmise de Ministerul Dezvoltării nu sunt transmise criteriile de alocare. În timpul videoconferinței cu primarii de municipii, premierul demis Florin Cîțu a precizat că banii vor fi dați strict pentru subvenție, nu pentru „amenzi, pentru plăți restante”, și a solicitat edililor să agreeze un set de principii. De amintit că, de exemplu, societatea de termoficare din Timișoara, care a intrat în insolvență, iar E.ON i-a sistat furnizarea gazelor, a fost amendată de Administrația Fondului pentru Mediu, în mai, cu aproape 107 milioane de lei – aproximativ 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele de CO2, conform legi.

„Vreau să fi clar dacă cădem de acord asupra pricipiilor, după aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm – nu știu – cât să dăm pentru fiecare gospodărie? Avem o sumă, X, pe care o alocăm din fondul de rezervă, sunt nu știu câte, Y, familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabil. Deci sunt mai multe variante, dar vreau să agreem principiile pe care le vom folosi pentru alocarea acestor sume ca să nu avem după aceea discuții că la un UAT (unitate administrativ-teriorială – n.r.) se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem”, spunea atunci Florin Cîțu. În această fază, fără puteri depline, Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență.

Lista alocărilor:

Nr. Crt.

Județul

Unitate administrative-teritorială

Suma alocată

mii lei

1 Arad Arad 11.283
2 Argeș Pitești 10.939
3 Bacău Bacău 13.706
4 Bihor Oradea 3.681
5 Botoșani Botoșani 6.370
6 Brașov Brașov 2.161
7 Brașov Făgăraș 780
8 Buzău Buzău 444
9 Călărași Călărași 194
10 Cluj Cluj-Napoca 9.117
11 Constanța Constanța 22.507
12 Constanța Mangalia 1.106
13 Dolj Craiova 4.143
14 Galați Galați 3.051
15 Giurgiu Giurgiu 3.681
16 Gorj Motru 3.814
17 Harghita Gheorgheni 1.318
18 Harghita Miercurea Ciuc 121
19 Harghita Odorheiu Secuiesc 2.835
20 Hunedoara Brad 3.000
21 Iași Iași 45.906
22 Ilfov Otopeni 1.150
23 Mehedinți Drobeta Turnu Severin 44.596
24 Prahova Ploiești 33.026
25 Suceava Rădăuți 1.500
26 Suceava Suceava 2.091
27 Suceava Vatra Dornei 619
28 Timiș Timișoara 53.819
29 Tulcea Tulcea 12.900
30 Vâlcea Râmnicu Vâlcea 6.874
31 Vrancea Focșani 3.694
TOTAL 310.426
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×