Guvernul a avizat majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu va publica hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflația până nu se va înțelege foarte clar că Guvernul nu mărește aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă doresc.
„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, și anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100% sau cu 50%”, a precizat premierul Ponta.
În urmă cu două luni, Mircea Dușa, ministrul Administrației și Internelor, a declarat că taxele și impozitele locale nu pot fi majorate din punct de vedere legal pentru 2013 pentru că lege prevede modificarea acestora cu cel puțin șase luni înainte de începerea noului an.
„Trebuie să fac o precizare: că în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, și Legea 27 privind impozitele și taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime și maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele și taxele locale trebuie să se modifice cu șase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013”, a declarat Dușa, citat de Mediafax.
În luna octombrie, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanță publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele și amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflația din perioada 2010-2012, și a arătat că s-a enervat că reprezentanții Ministerului Finanțelor nu l-au consultat și nu au explicat mai clar.
La acel moment, Ministerul Finanțelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflației pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact și rediscutarea sa cu institutiile financiare internaționale cu ocazia următoarelor consultări.