Guvernul a suspendat ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administrația publică. În ce perioadă de aplică măsura

Guvernul a suspendat ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administrația publică. În ce perioadă de aplică măsura
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/06/2022, 15:00

Guvernul a aprobat în ședința de joi, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022. Excepție fac posturile unice, potrivit unei informări a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Conform documentului aprobat de Executiv, procesul de ocupare a posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022 poate fi continuat.

În plus, ordonanța de urgență dă posibilitatea, în cazuri temeinic justificate, ca, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

„Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice, în vederea asigurării sursei de finanțare a pachetului de măsuri pentru menținerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile și continuarea activităților economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit”, se arată în document.

Câți bugetari sunt în România și cât câștigă

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF). Aproape două treimi din posturile ocupate în aprilie 2022 (64%) dintre acestea erau în administraţia publică centrală.

Conform execuției bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2022, cheltuielile de personal ale statului au însumat 38,44 miliarde de de lei, în creștere cu 3,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 2,9% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Din totalul celor 813.391 de angajaţi din administraţia publică centrală, 597.636 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat, respectiv un plus 720 angajaţi comparativ cu posturile ocupate în martie 2022.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 291.727, Ministerul Afacerilor Interne – 123.485, Ministerul Apărării Naţionale -74.445, Ministerul Finanţelor – 24.443 şi Ministerul Sănătăţii -18.487, conform documentelor publicate de MF.

Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.307 de posturi, cu 3 mai puțin faţă de luna anterioară, în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.833, cu 22 în plus, în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 161.510 de posturi ocupate, cu 1.083 mai mult, conform unei analize Agerpres.

Conform documentelor, în administraţia publică locală lucrau, în aprilie 2022, 456.271 de persoane, în minus cu 133, dintre care 278.372 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 177.899 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță