Prima pagină » Economic » Guvernul anunță când vine FMI la București. Ce se va întâmpla cu viitorul acord

Guvernul anunță când vine FMI la București. Ce se va întâmpla cu viitorul acord

Guvernul anunță când vine FMI la București. Ce se va întâmpla cu viitorul acord
Guvernul anunță când vine FMI la București. Ce se va întâmpla cu viitorul acord

„FMI vine în martie anul viitor. Până atunci rămâne de implementat ce a rămas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare către Fond și vom posta ce a rămas de realizat din acordul care s-a încheiat”, a afirmat Teodorovici la o întâlnire cu jurnaliștii.

La vizita din martie, reprezentanții Guvernului ar putea aduce în discuție un nou acord cu FMI, însă vor înainta solicitarea formal atunci când și Fondul va agrea soluția.

Pentru anul acesta, Guvernul se va încadra în deficitul de 1,86% din PIB (13 miliarde lei), iar pentru anul viitor țintește un deficit pe ESA sub 3% din PIB.

Calculele realizate împreună cu reprezentanții FMI privind deficitul bugetar au inclus reducerea dividendelor la 5% din 2016, precum și majorările de salarii pentru cadrele medicale și profesori, dar nu și pe cele programate pentru anul viitor, care urmează să fie dezbătute în Parlament.

Principalele problemele pe care FMI le-a adus în discuție sunt discrepanța dintre ținta de deficit bugetar recomandată de Fond pentru anul viitor, de 1,5% pe ESA, și nivelul estimat de Guvern, de până la 3%, dar și problemele din companiile de stat.

„Vrem să îndeplinim și ce a rămas din vechiul acord. Referitor la ordonanța 109 (OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice), nu vom mai accepta excepții pe lista de companii, decât două-trei, de la 30 și ceva de companii pe listă”, a precizat ministrul.

OUG nr. 109/2011 constituie cadrul legislativ pentru garantarea obiectivității și transparenței selecției managementului și a membrilor organelor de administrare a întreprinderilor de stat.

Guvernul a adoptat în mai o ordonanță de urgență pentru completarea OUG 109, care prevede că autoritatea tutelară poate desemna, prin decizie sau ordin, administratori provizorii. Durata mandatului administratorilor provizorii este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, fără a putea depăși, însă, 9 luni.

Teodorovici a propus Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Mondiale să preia întregul proces de aplicare a OUG 109, întrucât instituțiile internaționale sunt transparente și nu pot fi acuzate de interese. Acestea ar urma să facă selecția și să deruleze procedurile pentru alegerea managementului privat la companiile de stat.

Totodată, el a solicitat ministerelor să-i trimită până la începutul lunii noiembrie situația companiilor pentru a putea întocmi un memorandum cu situația globală către instituțiile financiare internaționale.

„Banca Mondială a fost foarte deschisă. Când am fost la Londra am vorbit cu președintele BERD, care a fost de acord. Planul este să facem cooperarea cu BERD și BM anul viitor, iar în 2017 vedem posibile rezultate ale activității”, a precizat ministrul.

Citește și