Guvernul aprobă aplicarea electoRATEI

Guvernul aprobă aplicarea electoRATEI
Publicat: 26/06/2014, 14:21
Actualizat: 28/03/2019, 18:07

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, denumită de presă „Electorata”, va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activități dependente sub 2.000 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015, conform ultimului proiect inițiat de Ministerul Finanțelor.

„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfășoară o activitate dependentă și care realizează venituri din salarii, la funcția de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcția de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate și pentru alte forme de venituri, altele decât cele obținute din activități dependente, din funcția de bază.

Schema fiscală este opțională atât pentru debitor, cât și creditor și se va aplica pentru clienții care solicită restructurare la bănci și la instituțiile financiare nebancare (persoane juridice române și sucursalele instituțiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR.

Deducerea se acordă lunar, începând cu drepturile reprezentând venituri din salarii și pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit și reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei inițiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, în anumite condiții, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerințe, prima dintre acestea restricționând aplicarea doar la creditele fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

În varianta elaborată inițial, restructurarea creditelor trebuia să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate și nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligațiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Deducerea fiscală era limitată la 500 de lei pe lună.

Proiectul de OUG stabilește că restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe: a) să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată sau care au întârzieri la plată de cel mult 90 zile; b) să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligațiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; c) să asigure prelungirea duratei inițiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligațiile de plată conform lit.b); d) suma reprezentând diminuarea prevăzută la lit. b) și prețul finanțării aferent acesteia să fie distribuite uniform pe o durată echivalentă cu cea pentru care a fost acordată diminuarea obligațiilor de plată, începând cu data de la care nu mai operează diminuarea respectivă, prevăzută la lit. b); e) rata dobânzii aferentă obligațiilor de plată din perioada de prelungire a duratei inițiale a creditului (lit. c) nu poate fi mai mare decât rata dobânzii prevăzută de contract la data solicitării acordării restructurării; f) împrumutătorul nu poate majora rata dobânzii sau alte costuri aferente finanțării și nici impune alte costuri, altfel decât era prevăzut în contract la data solicitării restructurării.

Restructurarea reglementată poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiția ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică de 900 de lei pe lună.

Titularii creditelor restructurate au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcția de bază, se precizează în proiect.

Potre a beneficia de schema fiscală, contracte de credit trebuie să fie în derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de vechimea acordării creditului, iar restructurarea să fie efectuată până la sfârșitul anului viitor.

Proiectul prevede că deducerea specială pentru credite nu se mai acordă începând cu luna în care contribuabilul realizează venituri din salarii prevăzute mai mari de 2.000 lei/lună, pe parcursul derulării contractului supus restructurării pentru perioada respectivă sau pentru perioada în care plățile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de împrumutător după restructurarea creditului.

Contribuabilii care obțin venituri din salarii la funcția de bază vor beneficia de deducerea specială pentru credite la locul unde se acordă și deducerea personală și în cazul în care se mută în cursul unei luni la un alt angajator (numai la primul angajator) sau sunt detașați iar plata veniturilor din salarii se efectuează de entitatea la care au fost detașați.

Deducerea se acordă lunar, începând cu veniturile din salarii aferente lunii ianuarie 2016 și reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei inițiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei /lună.

În cazul creditelor în valută echivalentul în lei a deducerii acordate se stabilește utilizând cursul de schimb al Băncii Naționale a României pentru ziua în care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Națională a României in cursul zilei anterioare.

Obligația acordării deducerii speciale pentru credite revine angajatorului și procedura de aplicare se stabilește prin ordin al președintelui ANAF.

Prin aplicare schemei, Finanțele estimează un minus de încasări din impozitul pe venit de 975 milioane lei în 2016 și 1,01 miliarde lei în 2017.

În urmă cu o săptămână, Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a îndemnat presa să se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru întrebări privind restructurarea „Electorata”, la două luni după ce Voinea a declarat că inițiativa este în grădina Ioanei Petrescu.

„Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea. Știe mai multe detalii”, a spus joi Petrescu, întrebată într-o conferință de presă când și sub ce formă va fi aplicata măsura de restructurare a creditelor prin facilități fiscale.

În urmă cu două luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma că ordonanța de urgență privind schema fiscală pentru restructurarea creditelor populației nu se regăsește printre atribuțiile sale, fiind o problemă de politică fiscală.

„Nu e la mine, e pe politică fiscală”, a răspuns atunci Voinea, întrebat dacă poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ și când va intra în vigoare măsura de spijinire a persoanelor cu credite, anunțată de premierul Victor Ponta.

Președintele Traian Băsescu declara în aprilie că prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii „electoratei”, șeful statului menționând că dorește ca Banca Națonală să nu ajungă în situația de a executa dispozițiile Guvernului.

Ulterior, BNR a răspuns printr-un comunicat în care susținea că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populației a fost concepută, inițiată și dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocând ca semnificativ în acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?