Prima pagină » Economic » Guvernul dă facilități persoanelor care au credite și un salariu de 1.600 de lei: Înjumătățirea ratelor în primii doi ani și credit fiscal în următoarea perioadă

Guvernul dă facilități persoanelor care au credite și un salariu de 1.600 de lei: Înjumătățirea ratelor în primii doi ani și credit fiscal în următoarea perioadă

Guvernul dă facilități persoanelor care au credite și un salariu de 1.600 de lei: Înjumătățirea ratelor în primii doi ani și credit fiscal în următoarea perioadă

Persoanele cu venituri sub media națională, de 1.600 de lei, care au dificultăți în plata ratelor la bancă, însă nu au depășit scadența cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea să beneficieze de o înjumătățire a ratei pe o perioadă de doi ani, reducere ce nu poate depăși 500 de lei, a precizat luni premierul Victor Ponta, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM).

URMĂREȘTE AICI GÂNDUL LIVE – INVITAT CRISTIAN TUDOR POPESCU

Aproape un milion de români ar putea să beneficieze de această facilitate care ar urma să „deblocheze” patru miliarde de lei, bani care ar fi fost folosiți pentru plata ratelor la bancă, a adăugat premierul.

„Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiția este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 și să nu aibă restanțe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătățirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferența, după ce se termină cei doi ani”, a explicat premierul.

Reprezentanții Băncii Naționale nu au dorit să comenteze, precizând doar că au participat în calitate de consultant la discuții.

„BNR a participat la discuții doar în calitate de consultant tehnic. Deocamdată nu avem comentarii pe acest subiect”, a spus pentru gândul Adrian Vasilescu.

Președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, a refuzat la rândul său să comenteze măsura anunțată de Guvern.

Cum va funcționa sistemul

Persoanele care se încadrează vor putea să plătească timp de cel mult doi ani jumătate din rata pe care o datorează băncii. Mai exact, doar principalul se va înjumătăți, în timp ce dobânda va rămâne nemodificată. Scadența creditului va fi prelungită cu perioada pentru care s-a aplicat înjumătățirea ratelor. După încheierea acestei perioade, timp de cel mult doi ani, debitori vor beneficia de un așa-numit credit fiscal, respectiv de o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.

Acest credit fiscal acordat de executiv este menit să compenseze pentru costurile suplimentare generate de majorarea scadenței creditului care va fi mărită cu perioada de timp pentru care debitorul va opta să-și înjumătățească rata, cu acordul băncii, a explicat pentru gândul Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

„Pentru a nu plăti și pentru majorarea scadenței este măsura înghețării dobânzii la forma actuală și este acest credit fiscal pentru a compensa plata sumei care a fost amânată”, a precizat el.

Întrebat dacă măsura a fost discutată cu reprezentanții mediului bancar, Voinea a precizat că „au existat consultări”.

„Toată lumea are de câștigat. Nu este impact pe buget și nu se acoperă de la buget. Într-adevăr, este o reducere temporară de lichiditate în sistemul bancar care oricum are lichiditate în exces”, a explicat Voinea.

Scopul măsurii este acela de a stimula consumul prin deblocare sumei de patru miliarde de lei în 2014, bani care în loc să ajungă la bancă, sub formă de rate, vor fi folosiți în alte scopuri.

„Nu este o măsură de restructurare a datoriilor. Nu creează hazard moral. Nu stimulăm pe cineva să nu plătească ratele. Doar cine și-a plătit ratele poate beneficia. Stimulăm consumul”, a precizat ministrul pentru Buget.

Proiectul este într-un stadiu avansat, a mai adăugat Voinea.

„Se va face o ordonanță de guvern. Este într-un stadiu avansat și se va finaliza cu scopul de a fi pusă în aplicare de la 1 aprilie”, a spus el.

Întrebat de ce s-a ales salariul mediu pe economie, ministrul a motivat „pentru a exista un efect de antrenare în economie”.

Mai mulți bani la buget

Măsura va presupune un efort bugetar de 0,1% din PIB, a precizat Voinea, sumă care va fi recuperată înainte de a fi cheltuită, din creșterea consumului, a arătat Liviu Voinea.

„Dacă toți ar opta pentru această facilitate și banca nu are de ce să nu accepte, ar fi practic 4 miliarde de lei în economia României, adică o creștere a PIB cu 0,5% pe doi ani pe zile, 900 de milioane de lei din TVA în plus la buget și indirect din creșterea economică se întoarce la buget aproximativ o treime”, a arătat Voinea.

Impactul pozitiv pe care măsura ar urma să-l aibă asupra bugetului nu a fost calculat pentru anul în curs, a precizat Voinea.

Măsurile convenite cu FMI

În afară de măsura înjumătățirii ratelor la bancă, Guvernul a convenit cu delegația FMI, CE și BM o serie de măsuri ce țin de reducerea arieratelor, în special la societățile din domeniul feroviar, dar și Poșta Română.

Totodată, acciza suplimentară de șapte eurocentți la carburanți, atât la benzină cât și la motorină, va intra în vigoare începând cu 1 aprilie.

„Evident s-a discutat despre amânarea accize: 670 de milioane de lei neîncasări primul trimestru. Nu facem în acest moment o tăiere de alocări, dar la 1 iulie vom avea perspectiva foarte clară, dacă va fi nevoie să reducem din cheltuieli”, a precizat Ponta.

„A doua măsură se adresează companiilor private: este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială”, a mai precizat premierul.

Executivul s-a angajat totodată ca până la următoarea misiune a Fondului să pună la punct metodologia pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Citește și