„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la pilonul I, jumătate la pilonul II. Am constatat că randamentul la pilonul I care are ca și reper salariul mediu pe România este mult mai mare decât randamentul obținut la pilonul II și din această cauză am solicitat Ministerului Finanțelor ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să se facă o analiză dacă nu cumva este oportun, cel puțin acum, ca sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care ajung la Pilonul II. Discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată în interesul celor care plătesc. (…) E o modalitate de a crește pensia în viitor”, a spus primul ministru în cadrul unei conferințe de presă susținute la Neptun, umăr la umăr cu Liviu Dragnea.
Tudose a argumentat că „cifrele sunt foarte simple” și că îi va cere chiar ministrului de Finanțe să facă publice calculele pentru că, după ce a analizat datele, principala concluzie a fost aceea că statul este un mai bun administrator decât fondurile private.
„Pe cifre (n.r. am discutat), cifrele sunt foarte simple, voi solicita ministrului de Finanțe să vă pună la dispoziție calculele. Noi am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre să vedem și noi ce randament are acest Pilon II administrat privat și am am constatat cu surprindere că statul e un mai bun administrator (…) S-a plecat de la premisa greșită că vrem să desființăm Pilonul II, sa luam bani de la Pilonul II, ceea ce nu se va întâmpla, banii care sunt acolo rămân acolo, doar că dacă e mai bine pentru români vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a mai declarat acesta.
Cu puțin timp înainte, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuția privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF.
„Nu Guvernul României a pornit această discuție, și nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânșii urmăresc cifrele. Din cifre au ieșit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desființarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetățenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului.
Declarația vicepremierului vine în contextul în care Guvernul intenționează să reducă prin OUG contribuția la Pilonul II de pensii, diferența urmând a fi transferată în cadrul pilonului I, pe motiv că acesta are mai mult randament.
Cu toate acestea, în urmă cu doar câteva zile ASF susținea că „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți”.
„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.
Reprezentanții ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuții cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, dar și cu ai altor instituții, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfășoară activitatea pe piețele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuție”, se mai arată în sursa citată.
„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferență o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociația pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).
„Românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, președintele APAPR.
„De asemenea, potrivit estimărilor asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat președintele APAPR într-un recent comunicat.
Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018″, se arată în comunicatul APAPR.
Potrivit calculelor asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România.
Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuții definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani și opționale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Știre în curs de actualizare