Guvernul dă vina pe benzinari pentru majorarea accizei la carburanți. „Anomalia” pe care au sesizat-o Finanțele în raportări

Guvernul dă vina pe benzinari pentru majorarea accizei la carburanți. „Anomalia pe care au sesizat-o Finanțele în raportări
Publicat: 08/09/2017, 12:58

„Am introdus acciza pe benzină pentru a corecta, pentru că ne-am dat seama că am micșorat-o degeaba de vreme ce companiile petroliere nu au micșorat prețurile la benzină după ce am scăzut acciza. Acel beneficiu nu s-a regăsit în impozitul pe profit. Creșterea consumului trebuia să se vadă în creșterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toată această situație, nu pentru că nu aveam bani la buget”, a spus Mișa.

Potrivit unei Ordonanțe adoptate la sfârșitul lunii august, accizele pentru benzină și motorină se majorează gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022, inclusiv.

Premierul Mihiai Tudose afirma, recent, că, dacă prețul la pompă ar urma să crească, în urma majorării accizelor, va avea „o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare”

„Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc”, declara recent Tudose, argumentând că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulțime de lucruri”.

Mai exact,Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de leipână la finalul acestui an, majorând accizele la carburanți. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul a explicat, într-o primă fază, că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar și reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.

Potrivit proiectului de act normativ, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, față de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă și 1.948,23/1,000 de litri.

În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă și 1.656,36 de lei/1.000 de litri.

În cazul motoriniei, acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.

Ministerul Finanțelor argumenta, printre altele, că după eliminarea supraccizei și micșorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei.

Transportatorii: Un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult în cazul majorării accizei

De cealaltă parte, transportatorii critică acest proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal, acuzând Guvernul că a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi și că a refuzat să dialogheze cu acestea în contextul creșterii accizelor la carburanți.

„Orice eurocent diferență în costul operațional influențează direct competitivitatea companiilor românești din transporturile terestre, mutând totodată consumul de carburant în afară României, apreciază asociația. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante. Consumatorii „captivi”, ce nu pot alimenta decât în țară, sunt în imposibilitatea de a transfera creșterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei”, arată FORT în cadrul unui comunicat de presă.

Isărescu: „Ne va afecta, va împinge inflația în sus”

Critici au venit și din partea BNR, încă de la momentul anunțării intenției Guvernului de a majora accizele la carburanți. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că nu vede cu ochi buni noua taxă anunțată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflația în sus.

„Ne va afecta, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o. E o discuție, încă”, declara, recent, Isărescu, într-o conferință la BNR.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral