„Am introdus acciza pe benzină pentru a corecta, pentru că ne-am dat seama că am micșorat-o degeaba de vreme ce companiile petroliere nu au micșorat prețurile la benzină după ce am scăzut acciza. Acel beneficiu nu s-a regăsit în impozitul pe profit. Creșterea consumului trebuia să se vadă în creșterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toată această situație, nu pentru că nu aveam bani la buget”, a spus Mișa.
Potrivit unei Ordonanțe adoptate la sfârșitul lunii august, accizele pentru benzină și motorină se majorează gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022, inclusiv.
Premierul Mihiai Tudose afirma, recent, că, dacă prețul la pompă ar urma să crească, în urma majorării accizelor, va avea „o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare”
„Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, prețul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă crește prețul la pompă, o să avem o altă discuție cu companiile distribuitoare și producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem prețul mai jos. N-a funcționat, o punem la loc”, declara recent Tudose, argumentând că România are nevoie de bani pentru infrastructură, autostrăzi, spitale, „pentru o mulțime de lucruri”.
Mai exact,Guvernul vrea să facă rost de 1 miliard de leipână la finalul acestui an, majorând accizele la carburanți. Astfel, printr-un proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal se propune revenirea la nivelul accizelor din 2016. Guvernul a explicat, într-o primă fază, că nivelul încasărilor a scăzut considerabil în primul semestru al anului în curs după eliminarea supraccizei, dar și reducerii TVA, măsuri de altfel promise de PSD în campania electorală.
Potrivit proiectului de act normativ, până la finalul anului, se propune ca acciza la benzină cu plumb să fie 3.022,43 lei/tonă, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri, față de momentul prezent în care valoarea acesteia este de 2.530 lei/tonă și 1.948,23/1,000 de litri.
În cazul benzinei fără plumb, acciza ar urma să fie de 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri. În prezent, taxele sunt de 2.151,13 de lei/tonă și 1.656,36 de lei/1.000 de litri.
În cazul motoriniei, acciza va fi de 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Valoarea actuală este de 1.796,53 de lei/tonă, respectiv 1.518,04 de lei/1.000 de litri.
Ministerul Finanțelor argumenta, printre altele, că după eliminarea supraccizei și micșorarea TVA, încasările la buget au scăzut în primul semestru cu 767 de milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din calculele Guvernului, până la finalul anului, din această majorare, la bugetul de stat ar intra 1,141 de miliarde de lei.
Transportatorii: Un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult în cazul majorării accizei
De cealaltă parte, transportatorii critică acest proiect de ordonanță de modificare a Codului Fiscal, acuzând Guvernul că a rămas imun la solicitările patronatelor din transporturi și că a refuzat să dialogheze cu acestea în contextul creșterii accizelor la carburanți.
„Orice eurocent diferență în costul operațional influențează direct competitivitatea companiilor românești din transporturile terestre, mutând totodată consumul de carburant în afară României, apreciază asociația. Bugetul de stat pierde astfel, din două cauze, sume importante. Consumatorii „captivi”, ce nu pot alimenta decât în țară, sunt în imposibilitatea de a transfera creșterile în tarifele prestate, iar pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei”, arată FORT în cadrul unui comunicat de presă.
Isărescu: „Ne va afecta, va împinge inflația în sus”
Critici au venit și din partea BNR, încă de la momentul anunțării intenției Guvernului de a majora accizele la carburanți. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că nu vede cu ochi buni noua taxă anunțată de Guvernul Tudose, avertizând că există riscul să împingă inflația în sus.
„Ne va afecta, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o. E o discuție, încă”, declara, recent, Isărescu, într-o conferință la BNR.