Prima pagină » Economic » Guvernul elvețian a redus la jumătate prognoza de creștere a economiei Elveției pentru 2015, la 0,9%

Guvernul elvețian a redus la jumătate prognoza de creștere a economiei Elveției pentru 2015, la 0,9%

Guvernul elvețian a redus la jumătate prognoza de creștere a economiei Elveției pentru 2015, la 0,9%
Guvernul elvețian a scăzut prognoza de creștere economică a Elveției pentru acest an la 0,9%, după renunțarea la plafonul minim de 1,2 franci/euro, de la 2,1% anterior, dar a arătat că nu există indicii privind un declin semnificativ al economiei elvețiene.

„Elveția s-ar putea confrunta cu o încetinire temporară a ritmului de creștere economică. Totuși, în situația de față, nu există semnele unui declin semnificativ, cu o scădere importantă a activității economice și o accelerare a ratei șomajului”, se arată în raportul Secretariatului de Stat.

Secretariatul de Stat pentru Economie estimează că produsul intern brut va avansa cu 1,8% anul viitor, în condițiile în care prognoza anterioară deciziei băncii centrale elvețiene indica o creștere de 2,4% pentru 2016, potrivit Reuters.

„Deși aprecierea monedei elvețiene va avea un impact negativ asupra competitivității companiilor elvețiene, perspectivele pozitive de creștere economică în Europa și îmbunătățirea revenirii economice din Statele Unite ar trebui să atenueze aceste efecte negative”, se arată într-un raport al experților guvernului de la Berna, potrivit Bloomberg.

Tot joi, banca centrală a Elveției a anunțat că va menține dobânda la depozitele la vedere la minimul record de -0,75%, în line cu așteptările economiștilor. De asemenea, instituția a arătat că francul elvețian este în continuare supraevaluat și că, în aceste condiții, „va rămâne activă pe piața valutară, așa cum este necesar”.

Prețurile de consum vor scădea cu 1% în acest an, marcând cel mai mare declin din ultimii 60 de ani, urmând ca anul viitor rata inflației să accelereze cu 0,3%, conform estimărilor guvernului elvețian.

Un nivel al inflației mai scăzut decât -1% a fost înregistrat în Elveția ultima oară în anul 1950, când prețurile de consum au coborât cu 1,6%, potrivit datelor statistice oficiale.

La jumătatea lunii ianuarie, banca centrală a Elveției a eliminat pragul minim de 1,2 franci/euro, decizia conducând la aprecierea monedei elvețiene cu peste 15% față de un coș format din alte 150 de monede.

De asemenea, cotația francului față de euro a crescut cu 10% comparativ cu nivelul de la începutul anului, anterior eliminării pragului minim franc/euro, ceea ce a afectat companiile exportatoare din Elveția.

Thomas Jordan, președintele băncii centrale elvețiene, a avertizat în luna februarie asupra faptului că economia Elveției ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracție, pe fondul aprecierii francului elvețian față de euro și dolar.

Citește și