Prima pagină » Economic » Guvernul FRANȚEI vrea adoptarea bugetului de austeritate prin asumarea răspunderii, dar este vizat de două moțiuni de cenzură

Guvernul FRANȚEI vrea adoptarea bugetului de austeritate prin asumarea răspunderii, dar este vizat de două moțiuni de cenzură

Premierul Franței, Michel Barnier, a anunțat, luni seară, asumarea răspunderii în Parlament pentru a reuși adoptarea unui buget de austeritate, dar va fi vizat de două moțiuni de cenzură și riscă să fie demis.

”Ne aflăm astăzi aici pentru că este necesar ca Franța, așa cum v-a spus ministrul Finanțelor, să se doteze cu mijlocele de finanțare a securității sociale și cu un buget pentru 2025. Am ajuns la capătul dialogului cu grupurile politice, dar am rămas deschis și am ascultat opinii. Îmi respect din prima zi angajamentul politic, dezbaterea, cultura compromisului, pe care le consider indispensabile. Francezii nu ne vor ierta dacă vom acorda predilecție intereselor particulare în raport cu viitorul națiunii”, a afirmat Michel Barnier, conform cotidianului Le Figaro, într-un discurs rostit în Adunarea Națională.

”În baza Articolului 49 al Constituției, alineatul 3, angajez responsabilitatea Guvernului meu pentru toate proiectele de finanțare a securității sociale pentru 2025”, a precizat Michel Barnier.

Două partide depun moțiuni de cenzură

Deputata Marine Le Pen, care contestă vehement bugetul de austeritate propus de Michel Barnier, a anunțat că partidul său, Mobilizarea Națională (extremă-dreapta), depune moțiune de cenzură.

”Lucrurile erau clare, Michel Barnier nu vrea să răspundă solicitărilor celor 11 milioane de alegători ai partidului Mobilizarea Națională, dar noi ne asumăm. Vom depune moțiune de cenzură”, a afirmat Marine Le Pen.

La rândul său, formațiunea Franța Nesupusă (stânga) a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură.

Anterior, premierul Michel Barnier anunțase noi concesii în planul de reducere a cheltuielilor, în efortul de evitare a unei moțiuni de cenzură.

”Guvernul se angajează să nu fie diminuări ale cuantumului rambursărilor prețurilor medicamentelor în 2025”, a transmis Biroul premierului Franței.

În urmă cu câteva zile, premierul Michel Barnier a decis să nu majoreze accizele aplicate tarifelor la electricitate și să reducă valoarea asigurărilor medicale pentru imigranți. Premierul Michel Barnier vrea să adopte un buget care prevede scăderi de cheltuieli de 60 de miliarde de euro, precum și majorări de taxe, deși nu are o majoritate stabilă în Parlament.

Liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen este un factor decizional central, întrucât partidul său, Mobilizarea Națională (RN), are cel mai mare grup parlamentar în Adunarea Națională, iar voturile pot fi folosite la moțiunea de cenzură. Marine Le Pen a afirmat că premierul Michel Barnier nu ascultă solicitările sale de a proteja cetățenii francezi de majorări de taxe, reiterând amenințarea de a demite Guvernul. În replică, premierul Michel Barnier le-a cerut partidelor parlamentare să adopte bugetul, avertizând asupra consecințelor. ”Vor fi turbulențe mari pe piețele financiare”, a afirmat Michel Barnier.

Franța este vizată de o procedură de monitorizare lansată de Comisia Europeană din cauza ”deficitului excesiv”, iar, pe fondul instabilității politice, investitorii au dubii asupra sustenabilității datoriei suverane. Anul acesta, deficitul public al Franței probabil va depăși 6,0% din PIB, iar Michel Barnier vrea să atingă un nivel de 5,0% până la finalul anului 2025, deși experții sunt sceptici.

Foto: Profimedia

Citește și:

The Associated Press: Partidele pro-occidentale au câștigat alegerile parlamentare în ROMÂNIA, dar forțele de extremă-dreapta au avansat

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele