Guvernul Germaniei este îngrijorat de perspectivele unui referendum privind apartenența la UE /”Un PERICOL pentru democrație”
Guvernul Olaf Scholz a respins, miercuri, sugestiile formațiunii extremiste Alternativă pentru Germania (AfD) privind organizarea unui referendum pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană, argumentând că situația Marii Britanii nu este un exemplu pozitiv.
”Eu le-aș sugera celor care au astfel de idei să întrebe care este situația, în special în Marea Britanie”, a declarat miercuri Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Olaf Scholz, răspunzând unei întrebări referitoare la o propunere a liderului partidului Alternativă pentru Germania (AfD), Alice Weidel.
Steffen Hebestreit a argumentat, potrivit publicației Handelsblatt, că națiunile europene nu ar mai avea nicio șansă de a se afirma la nivel global dacă nu ar fi reprezentate de Uniunea Europeană.
La rândul său, Anna Lührmann, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Berlin, a catalogat inițiativa AfD drept ”un pericol pentru democrație, pentru Europa și pentru economie”.
Partidul AfD denunță ”deficitul democratic” al Uniunii Europene
Partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta, va încerca să organizeze, dacă va ajunge la putere, un referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, după modelul Brexit, a declarat luni copreședintele formațiunii politice, Alice Weidel, apreciind că decizia ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit) a fost ”absolut corectă”.
”Este un model pentru Germania, care trebuie să poată lua o astfel de hotărâre suverană”, a afirmat Alice Weidel într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.
Liderul formațiunii Alternativă pentru Germania (AfD) a subliniat că, dacă va ajunge la putere, va încerca să remedieze ”deficitul democratic” din Uniunea Europeană, în special prin limitarea puterii Comisiei Europene, care este un ”executiv neales” de către cetățeni.
”Dar dacă nu sunt posibile reformele, dacă nu reușim să reconstruim suveranitatea statelor membre UE, va trebui să lăsăm oamenii să decidă, așa cum a procedat Marea Britanie. Și am putea avea un referendum privind retragerea Germaniei din Uniunea Europeană, Dexit”, a subliniat Alice Weidel.
Citește și: