Autoritatea de Management va verifica din nou toate cererile de rambursare depuse în cadrul POSDRU și care au fost corectate financiar de CE din cauza neregulilor identificate în derularea proiectelor, Guvernul luând însă în calcul varianta ca nu toți banii să poată fi recuperați de la beneficiari.
În acest caz, fondurile lipsă vor fi acoperite de la bugetul de stat.
Guvernul a aprobat, marți, un memorandum întocmit de Ministerul Muncii prin care se propun o serie de măsuri privind programul POSDRU.
Măsurile fac referire la acceptarea de către partea română a unei corecții financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declarații, până la remedierea deficiențelor privind verificarea cheltuielilor și a unei corecții de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.
În același timp este prevăzută reverificarea de către Autoritatea de Management a tuturor cererilor de rambursare care au constituit obiectul corecției, în scopul recuperării sumelor identificate ca fiind afectate de nereguli.
Ultima măsură luată în calcul de Guvern este însă elaborarea unui act normativ la nivel de lege în scopul asigurării fondurilor necesare prin bugetul de stat, în cazul în care, la finalul reverificărilor, se constată diferențe între valoarea corecției financiare acceptate de România pentru POSDRU și nivelul corecțiilor individuale care pot fi recuperate de la beneficiari.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în 10 octombrie, că plățile pe programul POSDRU, aflat în presuspendare din august, ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiția schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni. De asemenea, Orban a precizat, luni, că nivelul corecțiilor financiare în procent de 25% propuse de Comisia Europeană pentru proiectele programului POSDRU se ridică la aproximativ 180 de milioane de euro.