Guvernul impune TAXA PE LĂCOMIE pentru bănci. Discursul lui Liviu Dragnea își arată PRIMELE EFECTE
Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul dorește să impună băncilor o „taxă pe lăcomie„, dacă nivelul ROBOR la 3 luni și la 6 luni aplicat creditelor depășește 1,5%.
Dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 și 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic, taxa rămâne zero.
Dacă media nivelului ROBOR la 3 și 6 luni este cuprinsă între 1,5 și 2%, taxa va fi 0,2% din active.
Dacă media nivelului ROBOR la 3 și 6 luni este cuprinsă între 2 – 2,5%, inclusiv, taxa va fi 0,4% din active.
Taxa crește la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5 – 3% și la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depășește cu peste 2 puncte procentuale pragul de referință, taxa de 0,9 % crește progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire de 0,5 puncte procentual.
Măsura va fi inclusă într-un proiect de Ordonanță de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor. Executivul estimează că va reuși să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri.
„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea care este și impactul acestei măsuri. Pe fondul creșterii ROBOR, diferența dintre dobânda la credite și cea la depozitele populației este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a menționat ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor susține că propunerea a apărut deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că acestea nu finanțează economia reală.
„Știm că profitul este printre cele mai mari la nivel european, știm nivelul creditelor neperformate, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu știu că ambii parteneri trebuie să câștige”, a explicat ministrul.
„Știm foarte bine diferența dintre dobânda la depozite și la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a continuat el.
Anunțul privind taxa pe bănci vine la două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat acuzații la adresa băncilor.
„Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană și avem cele mai mari diferențe între dobânzile la credite și cele la depozite. Diferența este de 7%, în România, în condițiile în care în UE această diferență este de 2,1%. Și acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: ‘Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?’ Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea duminică.
Senator PNL, despre taxa pe lăcomie: Apel către Președinte! Să împiedicați adoptarea acestei OUG
Senatorul PNL Florin Cîțu a făcut, marți, apel la președintele Klaus Iohannis să împiedice adoptarea ordonanței de urgență care va impune băncilor o „taxă pe lăcomie”, anunțată de ministrul Finanțelor.
„Apel către Președinte! Domnule Președinte, în această seară Eugen Teodorovici a prezentat un proiect de ordonanță care, dacă este aprobată, are efecte la fel de toxice pentru economie ca cea pe care o pregătesc pentru aministie și grațiere. În cazul acestei ordonanțe este vorba de o certitudine, nu este nevoie să fie convins un ministru sau altul. De aceea vă rog să împiedicați adoptarea acestei ordonanțe în viitoarea ședință de guvern la care probabil veți participa. Măsurile anunțate de Eugen Teodorovici conțin o serie de încălcări ale principiilor economiei de piață și a tratatului de aderare la UE. Cu siguranță adoptarea acestei ordonanțe va crea probleme României și cred că este datoria noastră, a tuturor, să o oprim”, a scris Florin Cîțu, marți seară pe Facebook.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că o măsură de suprataxare a companiilor din energie, comunicații, bănci și comerț se va întoarce împotriva românilor, iar guvernul Dragnea – Dăncilă au o „foame de bani la bugetul statului”.
„Foame de bani la bugetul statului și lăcomia guvernului Dragnea – Dăncilă pentru venituri din taxele și impozitele plătite de companii le-au întunecat rațiunea și distrug cele mai importante sectoare din economia românească. Suprataxarea sălbatică a companiilor din energie, comunicații, bănci și comerț se va întoarce împotriva românilor care susțin prin munca lor cinstită funcționarea statului. Intervenția brutală a guvernului de zapcii în piața liberă va alunga investitorii privați și va înăbuși creditarea economiei cu efecte dezastruoase pentru toți românii”, a afirmat Ionel Dancă, într-un comunicat de presă.
Acesta a spus că „incompetența crasă a guvernului Dragnea – Dăncilă nu poate fi acoperită prin măsuri care dinamitează funcționarea corectă a economiei de piață”.
„Costurile suplimentare impuse de aceste măsuri fiscale fără precedent vor fi transferate în sarcina consumatorilor prin prețuri mai mari la utilități, rate mai mari la bănci și o nouă explozie a inflației. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ordonat un atac bolnav la sectorul privat din economie, iar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, execută orbește aceste teze neocomuniste împotriva companiilor românești profitabile și a multinaționalelor. În urma anunțului făcut de Tedorovici, ne așteptăm la o reacție dură a investitorilor autohtoni și străini care va retrograda perspectivele de creștere economică ale României”, a adăugat Dancă.
Prețul la gaze, plafonat la 68 lei/MWh din cauza „comportamentului producătorilor”
Eugen Teodorovici a anunțat că prețul la gaze va fi plafonat la 68 de lei pe megawatt/oră, de la 1 ianuarie 2019, până în februarie 2022.
Plafonarea se va aplica atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, indiferent de vânzător.
„Necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători, care vând gazul natural extras la un preț de trei ori mai mare față de prețul de producție. Unul dintre efectele măsurii este de a majora potențialul de creștere a economiei în ansamblul său”, a precizat Teodorovici.
Măsura vine după ce Dragnea a criticat, duminică, companiile din energie.
„Prețul la gaze – vorbim de gazele din subsolul României. V-ați plictisit? înțeleg că companiile din domeniu intenționează să declanșeze noi creșteri de prețuri. Au un preț de cost de circa 40 de lei și vezi că le vinde cu peste 70 de lei și te intrebi ce s-a întâmplat? Sunt gazele noastre. Vreau să instituim reguli cinstite, reguli corecte. Guvernul trebuie să intervină de urgență: în energie, în gaze, în justiție”, a spus Liviu Dragnea în cadrul Consiliului Național al PSD.
Foto: Hepta