Guvernul înființează o comisie specială pentru aderarea la moneda Euro, condusă de Dăncilă. Când ar putea renunța România la leu
„În cadrul ședinței vom discuta despre trecerea la moneda Euro. După cum știți, s-a vorbit despre acest lucru, dar nu am avut niciodată o perioadă stabilită pentru acest moment deosebit de imporant pentru țara noastră. Consider că aderarea la moneda Euro, adoptarea monedei euro este cel mai important proiect după aderarea României la UE. Printr-o ordonanță de urgență vom înființa Comisia Națională de Fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în mecanismul unic de aderare la moneda euro, precum și acțiunile necesare pentru pregătirea economică, dar și a societății românești pentru acest pas important”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.
Ea a precizat că, pentru a asigura o largă reprezentativitate, comisia va reuni reprezentanți ai administrației guvernamentale, administrației publice locale, ai mediului academic, al Președinției României, a organizațiilor non-guvernamentale, a confederațiilor patronale și sindicale, precum și a societăților asociative.
„Va fi o largă reprezentare, astfel încât să putem să avem o dezbatere corectă, care să ne permită luarea celor mai bune decizii. Această comisie va fi condusă de doi co-președinți, primul ministru și președintele Academiei Române. dar și doi vicepreședinți – guvernatorul BNR și vicepremierul pe probleme economice”, a mai precizat Dăncilă.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că va fi înființată Comisia Națională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare și de aderare la Euro până în 2024.
„Doamna prim-ministru ne-a informat că în această săptămână, prin Hotărâre de Guvern, se va înființa Comisia Națională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare și de aderare la Moneda Euro până în 2024, comisie din care vor fi invitați să facă parte reprezentanți din Academia Română, Președinție, Guvern, părți interesate din societatea civilă, alte instituții, structurile asociative ale autorităților locale, în așa fel încât până la 15 noiembrie cel târziu calendarul de implementare și planul de acțiune și de măsuri să fie aprobat, în așa fel încât începând cu 1 ianuarie 2019 să se implementeze aceste măsuri”, a declarat Liviu Dragnea.