Guvernul înființează o companie specială pentru Roșia Montană. Un document oficial vorbește despre venituri de miliarde de dolari
Guvernul va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Roșia Montană, operațiune deja planificată într-un document în care este menționat că proiectul poate genera venituri și încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră și crea locuri de muncă.
Noua companie, care va fi denumită „Minvest Roșia Montană”, va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acțiuni deținut la societatea Roșia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru „extracția mineralelor” și va funcționa doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, Dan Șova (PSD).
Societatea Roșia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.
Compania deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.
Proiectul este blocat de mai mulți ani din cauza disputelor legate de protecția mediului.
Președintele Traian Băsescu a insistat în repetate rânduri pentru începerea proiectului, cu argumentul veniturilor care pot fi încasate la buget și al locurilor de muncă nou create.
Planul pregătit de Guvern presupune reorganizarea Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest Deva prin divizare parțială, în scopul separării activității de gestionare a pachetului minoritar de acțiuni deținut de aceasta la Roșia Montană Gold Corporation de restul activităților companiei.
Operațiunea va fi derulată într-un ritm alert, cu obținerea tuturor avizelor din partea ministerelor implicate până cel târziu la jumătatea lunii mai, iar toate procedurile pentru funcționarea noii companii vor fi încheiate în aproximativ două luni de la momentul deciziei în Guvern.
Pentru reorganizarea prin divizare parțială a Minvest se va decide că „nu este necesar” să fie respectate o serie de condiții impuse în prezent de Legea 31/1990 a societăților comerciale, precum redactarea unui raport detaliat în care să fie precizat fundamentul juridic și economic al operațiunii, informarea Adunării Generale de către administratorii societății divizate asupra oricărei modificări substanțiale a activelor și pasivelor, examinarea de către unul sau mai mulți experți desemnați de către judecătorul-delegat a proiectului de divizare și punerea la dispoziție de către conducerea societății divizate, cu cel puțin o lună înainte de data Adunării Generale care urmează să se pronunțe asupra proiectului de divizare, a situațiilor financiare.
Înființare noii companii va fi argumentată de Guvern prin faptul că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roșia Montană poate genera venituri din exploatare și contribuții directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contribuție majoră la relansarea industriei miniere din România și la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de șomaj.
Vor fi argumentate și interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societății Roșia Montană Gold Corporation, potențialul financiar ridicat al proiectului, care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct către bugetul de stat, precum și faptul că statul român trebuie să își asigure maximizarea beneficiilor economice și încasărilor bugetare din proiectul Roșia Montană independent de evoluția viitoare a Minvest.
Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara, în martie, referindu-se la proiectul de la Roșia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorități într-un timp util.
În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.
Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.
Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de șist și proiectul Roșia Montană.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în urmă cu trei săptămâni că proiectul de la Roșia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuții în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.