Prima pagină » Economic » Guvernul italian a cesionat trei companii publice pentru 10 miliarde de euro

Guvernul italian a cesionat trei companii publice pentru 10 miliarde de euro

Guvernul italian a cesionat trei companii publice pentru 10 miliarde de euro
Guvernul de la Roma a anunțat vineri cesionarea imediată a trei companii publice, Casei de economii italiene, pentru circa 10 miliarde de euro, precum și intenția de vânzare a unor proprietăți imobiliare de stat, în vederea reducerii datoriilor țării.

Guvernul de la Roma a anunțat vineri cesionarea imediată a trei companii publice, Casei de economii italiene, pentru circa 10 miliarde de euro, precum și intenția de vânzare a unor proprietăți imobiliare de stat, în vederea reducerii datoriilor țării, informează Mediafax, citând AFP.

Cesiunea companiilor Fintecna, Sace și Simest către Casa de Economii, controlată la rândul ei de stat, va permite menținerea acestora în proprietate publică în paralel cu reducerea datoriilor.

„Valoarea totală a tranzacției va fi de aproximativ 10 miliarde de euro, sumă care va fi utilizată pentru reducerea datoriilor, inclusiv a celor administrative, legate de acele companii”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Vittorio Grilli, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat că prima parte a contractului de desiune va fi finalizată în decurs de o lună.

Fintecna este un holding de stat care controlează în principal șantierele navale Fincantieri. Sace este o companie de credite și asigurări de credite comerciale pentru exporturi, în timp ce Simes este o societate financiară care susține dezvoltarea companiilor italiene în străinătate.

Guvernul a mai decis înființarea unui fond imobiliar în care să fie plasate imobilele publice, inclusiv cele ale autorităților locale și cazarmele militare.

Aceste imobile urmează să fie evaluate și vândute, cu ajutorul Casei de Economii, potrivit guvernului, care nu a estimat sumele care vor fi obținute.

Publicația Il Sole 24 Ore a relatat vineri că guvernul italian vrea să cedeze active publice în valoare de 30 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an și de 200 de miliarde de euro pe parcursul a cinci ani, în vederea reducerii datoriei publice a țării, care se apropie de 2.000 de miliarde de euro, respectiv 120% din PIB.

În urma valorificării activelor de stat, datoria publică a Italiei ar urma să scadă la 110% din PIB.

Citește și