Guvernul le face O SURPRIZĂ românilor care au strâns bonuri pentru LOTERIA FISCALĂ. Când va avea loc următoarea extragere și câți câștigători vor fi
Dacă nu ați câștigat la loteria bonurilor fiscale organizată de Paște nu trebuie să aruncați bonurile primite pentru cumpărăturile făcute în aprile și mai. Românii își pot încerca din nou norocul la a doua ediție a loteriei care se va organiza în iunie, cu o lună mai devreme decât se credea inițial.
Potrivit legii, prima loterie fiscală organizată în România a fost una ocazională, care poate avea loc fie cu ocazia sărbătorilor legale, fie în urma unui ordin de ministru, fie dacă în două luni consecutive nu a fost ales niciun câștigător. În iulie, ar trebui organizată prima loterie lunară a bonurilor fiscale, urmând ca aceasta să continue în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, cu bonurile emise în luna calendaristică anterioară extragerii.
Ministerul va organiza însă a doua extragere cu o lună mai devreme, în iunie. Această extragere nu poate fi decât una ocazională, potrivit legii în vigoare la această dată. Dacă de Paște românii au putut să participe la loterie cu bonurile emise în perioada 2 februarie – 28 martie, acum vor fi declarate câștigătoare doar bonurile din lunile aprilie și mai, după cum au explicat pentru gândul reprezentanții biroului de presă al Ministerului Finanțelor Publice.
Cum ar putea fi modificate regulile Loteriei Fiscale pentru următoarea extragere
Românii au depus peste 15.000 de cereri de revendicare a premiilor după prima extragere organizată la loteria bonurilor fiscale. Atunci se căutau bonuri cu valoare de 6 lei, iar bugetul total aferent extragerii era de un milion de lei.
Frenezia loteriei fiscale i-a făcut pe unii să adune bonurile chiar și din coșuri de gunoi, în speranța unui câștig cât mai mare. Un arădean de 43 de ani, spre exemplu, a adunat mai bine de 1.500 de bonuri fiscale pentru extragerea de Paște, iar 23 dintre ele au fost câștigătoare.
Bărbatul, care are șase copii și lucrează doar două luni pe an construind sobe de teracotă, a reușit să adune toate aceste bonuri din coșurile de gunoi ale magazinelor.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici s-a arătat însă nemulțumit de premiile mici, de doar 66 de lei, și a explicat că se caută variante prin care ele să fie mai consistente. Dacă în prezent bugetul extragerii este împărțit la toți câștigătorii, Teodorovici ar vrea ca doar 100 de persoane să fie declarate câștigătoare pe viitor.
„Este o soluție, și anume aceea ca să se păstreze aceeași abordare de a se extrage luna, ziua respectivă, bonurile fiscale din acea zi, eventual fără niciun fel de valoare – că ideea e să stimulezi solicitarea bonului fiscal, nu neapărat valoarea acestuia – iar din acele bonuri, din acea perioadă, să se facă o nouă extragere, să spunem o sută de câștigători, la care să se împartă acel premiu de un milion de lei, astfel încât câștigurile să fie unele consistente”, a declarat ministrul Finanțelor, potrivit Mediafax.
Modalitatea de desfășurare a loteriei pe care o cunoaștem în prezent nu este definitivă, reprezentanții ministerului de resort lucrând la un nou regulament de desfășurarea a acesteia, conform spuselor ministrului.
Reorganizarea sistemului de premiere ar putea să îl transforme într-unul asemănător celui de la Loto 6/49, cu mai multe categorii de câștig. O altă idee expusă de Teodorovici a fost aceea de a organiza extrageri lunare doar pentru bonurile fiscale emise la un anumit tip de produse, pentru a calibra loteria bonurilor fiscale către zonele unde evaziunea este mai mare.
Spre sfârșitul lunii aprilie, ministrul de Finanțe anunța că în iunie ar putea viza comerțul cu fructe și legume și că premiile vor fi acordate românilor care au bonuri fiscale pentru astfel de cumpărături.
Consiliul Fiscal, o instituție independentă, înființată prin legea responsabilității fiscal-bugetare, și compusă din cinci membri cu experiență în domeniul politicilor macroeconomice și bugetare, estimează că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB. Doar la capitolul TVA, statul pierde din cauza evaziunii 12,2% din PIB.
Ionuț Dumitru, președintele instituției, susține că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliu, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depășind 80%.
În ceea ce privește evaziunea la accize și „taxa pe viciu” la alcool și țigări, conform estimărilor Consiliului, cea mai mare contribuție la evaziune o au țigările, comerțul ilicit cu țigări situându-se în medie la circa 20% din piață în perioada 2003-2013. „Evaziunea la țigări a crescut în 2007 la peste 36% din piață pe fondul introducerii > și creșterii accizelor (de la 16,5 euro/1000 țigarete în prima parte a anului 2005 la 24,5 euro/1000 țigarete în 2006), o nouă recrudescență a comerțului ilicit fiind înregistrată în 2009-2010 pe fondul creșterii accizelor de la 31,5 euro/1000 țigarete în prima parte a anului 2008 la 64 euro/1000 țigarete în 2010”, se arată în cel mai recent raport al instituției.
În ceea ce privește alcoolul, evaziunea a fost de 45,9% din piață în 2013, cu o valoare mult mai mare la alcool etilic și produsele distilate și produse intermediare și semnificativ mai mică la bere.
Când este declarat acum un bon fiscal câștigător
La ora actuală, la loteria bonurilor fiscale se face o extragere aleatorie de numere pentru a se determina câștigătorii. Primul număr extras, aflat între-un interval cuprins între 1 și 999, reprezintă valoarea totală a bonului fiscal, fără subdiviziunile leului, incluzând TVA. Al doilea număr reprezintă ziua emiterii bonului fiscal aferentă intervalului calendaristic pentru care se organizează extragerea în cauză.
Un bon fiscal poate fi declarat câștigător la loteria organizată de Finanțe dacă începlinește o serie de condiții. Acestea sunt:
– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
– sunt lizibile toate informațiile obligatorii, așa cum sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999;
– are valoarea totală exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă;
– a fost emis în ziua extrasă;
– nu are menționat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.
Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câștigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, alături de copia actului de identitate sau a pașaportului titularului bonului și de o cerere al cărei model și conținut se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice la propunerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Dacă un câștigător nu face toate aceste lucruri în termen de cel mult 30 de zile de la data extragerii, el pierde premiul.
Românii care câștigă la loteria bonurilor fiscale primesc banii în 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
În cazul în care într-o lună calendaristică nu există câștigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.
Ce rezultate a avut loteria bonurilor fiscale în alte state
Ideea înființării unei loterii a bonurilor fiscală a apărut la finele anului trecut, în urma unui studiu realizat de PWC, în care se arată că implementarea unor măsuri de acest tip ar avea ca rezultat o reducere a economiei gri cu aproape 10% în următorii șapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro. Economia subterană din România este de 28,4% din PIB, fiind depășită în UE doar de cea din Bulgaria.
Loteriile fiscale au fost implementate în mai multe state europene, printre care Slovacia și Portugalia.
Slovacia a introdus loteria fiscală pe 16 septembrie 2013. Scopul a fost de a-i încuraja pe cetățeni să ceară și să păstreze bonurile fiscale pe care le primesc la magazine sau la restaurante, pentru a le înscrie într-o loterie națională ce oferea premii în valoare de zeci de mii de euro, notează The Slovak Spectator.
Până la nivelul lunii mai 2014, în loterie au fost înregistrate 65 de milioane de bonuri, introduse de 450.000 de persoane, având o valoare totală de 774 de milioane de euro.
Guvernul slovac pierde în jur de 150 de milioane de euro, respectiv 3,5% din PIB din cauza necolectării TVA, potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe din Slovacia. În urmă cu un deceniu, Slovacia avea un grad al eficienței colectării TVA de 80%, în prezent acesta fiind de 60%, notează New York Times. Pentru a avea un termen de comparație, în 2013, gradul de eficiență a taxării în cazul TVA în România a fost de 56%.
Institutul de politici fiscale, autoritate subordonată Ministerului de Finanțe din Slovacia, estimează că loteria fiscală ar fi adus venituri suplimentare din TVA de 7-8 milioane de euro într-un an.