Prima pagină » Economic » Guvernul lucrează la un audit al arieratelor. Câte solicitări de împrumut a primit executivul de la primarii și șefii de consilii județene din țară

Guvernul lucrează la un audit al arieratelor. Câte solicitări de împrumut a primit executivul de la primarii și șefii de consilii județene din țară

Guvernul lucrează la un audit al arieratelor. Câte solicitări de împrumut a primit executivul de la primarii și șefii de consilii județene din țară
Guvernul lucrează în prezent la "un audit al arieratelor" administrației locale pentru a stabili care dintre datoriile neonorate ale primăriilor și consiliilor județene din provincie sunt aferente unor proiecte care nu au figurat în buget, a anunțat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Guvernul lucrează în prezent la „un audit al arieratelor” administrației locale pentru a stabili care dintre datoriile neonorate ale primăriilor și consiliilor județene din teritoriu sunt aferente unor proiecte care nu au figurat în buget, a anunțat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Executivul a adoptat săptămâna trecut o ordonanță de urgență prin care le-a solicitat administrațiilor locale plata cu prioritate a arieratelor din sumele defalcate din TVA și impozit, precum și dintr-un împrumut pus la dispoziție de Guvern. Mențiunea a fost însă aceea ca arieratele, respectiv datoriile a căror dată scadentă a fost depășită cu 90 de zile, ce urmau a fi plătite să aibă prevederi bugetare, mai exact să fi fost votate de consiliul local în bugetul pentru anul în curs.

„Ceea ce se face în aceste zile este un audit al arieratelor care nu s-a mai făcut până acum și să vedem care dintre ele au avut sau care dintre ele au rezultat în urma unor cheltuieli care au avut prevedere bugetară și care nu. Acelea pentru care nu a existat prevedere bugetară nu le decontăm, nu dăm împrumuturi administrațiilor locale să le plătească”, a declarat Voinea.

Voinea: „Lucrăm împreună cu administrațiile locale, nu împotriva lor”

Ministrul a adăugat că „suntem cu toții în aceiași barcă. Acele datorii nu sunt pe persoană fizică, sunt ale noastre, ale tuturor” și a subliniat că executivul lucrează împreună cu administrațiile locale, nu împotriva lor.

Mai mulți primari și președinți de Consilii Județene din țară s-au arătat deranjați de solicitarea Executivului cu privire la plata prioritară a arieratelor invocând argumentul că datoriile neonorate aparțin unor administrații anterioare.

„Chiar dacă e făcută de o altă administrație, nu contează. România ca țară are datorii asumate prin acordul cu Fondul. N-a semnat guvernul Ponta acordul cu Fondul, dar l-a continuat. Era o datorie a țării”, a precizat Voinea cu privire la nemulțumirile din teritoriu.

Ministrul a adăugat că, în prezent, administrațiile locale au făcut cereri de împrumut în valoare totală de 300 de milioane de lei, din cele 800 de milioane puse la dispoziție prin Trezoreria statului. Valoarea totală a arieratelor administrației locale se ridică la cica 1,2 miliarde de lei.

„În unele cazuri sunt datorii și de 300 de zile și de mai mult de 300 de zile, în alte cazuri se rostogolesc aceste datorii. De unde provin aceste datorii? În special de la lucrări de investiții diverse tipuri de infrastructură, fie infrastructură rutieră, fie infrastructură școlară sau de sport, lucrări care nu au mai fost plătite. Ele au fost executate de anumite firme și nu au mai fost plătite”, a precizat Voinea.

gândul a relatat în exclusivitate despre circulara transmisă în teritoriu privind plata prioritară a arieratelor, precum și despre nemulțumirile șefilor de consilii județene și de primării.

Citește și