Prima pagină » Economic » GUVERNUL PONTA. Leonard Orban, vechiul și noul ministru al Afacerilor Europene: „Vrem să absorbim minim 6 miliarde de euro”

GUVERNUL PONTA. Leonard Orban, vechiul și noul ministru al Afacerilor Europene: „Vrem să absorbim minim 6 miliarde de euro”

GUVERNUL PONTA. Leonard Orban, vechiul și noul ministru al Afacerilor Europene:
O carieră dedicată, în ultimii 19 ani, problematicii Uniunii Europene.

Leonard Orban, 51 de ani, și-a dedicat cariera, în ultimii 19 ani, exclusiv problematicii Uniunii Europene. Este căsătorit și are un copil. Este fratele deputatului PNL Ludovic Orban, care a fost ministru al Transporturilor.

În septembrie 2011 a fost desemnat ministrul Afacerilor Europene în Guvernul Boc.

Printre realizarile sale se numără semnarea, la Luxemburg, în calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeană, împreună cu președintele României, primul-ministru și ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005.

Primul comisar european al României

Leonard Orban a fost primul comisar european al României, funcție pe care a ocupat-o timp de trei ani, începând din ianuarie 2007, data aderării României la UE. Portofoliul său a fost cel al Multilingvismului.

În 2009, el declara că are mari rezerve în ceea ce privește o eventuală implicare a sa în politică.

Din martie 2010 și până în septembrie 2011 a fost consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene în cadrul Administrației Prezidențiale.

Ca și consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene, Orban a continuat să vorbească liber la diverse conferințe despre riscurile cu care se confruntă România în relația cu UE.

Astfel, Leonard Orban a fost printre primii care au atras atenția asupra posibilității amânării aderării României la Spațiul Schengen, obiectiv pentru a cărui realizare România își fixase ca termen limită inițial luna martie 2011.

Din decembrie 2004, timp de doi ani, a fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene și coordonator al pregătirii României pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În anul 2002 a fost decorat de către președintele Ion Iliescu cu Ordinului Național „Steaua României”, distincție acordată pentru contribuția adusă integrării României în NATO.

Trei apartamente în București, două mașini și 250.000 euro în conturi

Leonard Orban, deține, împreună cu soția sa, trei apartamente în București, două mașini și peste 250.000 de euro în diverse conturi bancare, potrivit declarației de avere postată pe site-ul Guvernului în martie 2012.

Leonard Orban mai are două autoturisme – un Audi A4 și o Toyota Yaris -, cumpărate în 2007 și 2008, precum și tablouri în valoare de 34.000 de euro, achiziționate în perioada 2007-2011. În declarația sa de avere se preciza că Leonard Orban are conturi bancare în valoare de 251.500 de euro, dintre care unul de 45.000 de euro deschis în 2007 la BNP Paribas Fortis și două la Raiffeisen Bank, din 2010. Pe de altă parte, ministrul a acordat un împrumut, în nume personal, de 500 de euro.

Ministrul a declarat un venit de aproximativ 111.000 de euro obținut de la Comisia Europeană, dar și aproape 40.000 de lei din perioada în care a fost consilier prezidențial. În calitate de ministru, Leonard Orban a obținut 15.771 de lei, în timp ce soția sa, de profesie medic oftalmolog, a câștigat puțin peste 28.000 de lei.

Câteva dintre declarațiile importante ale lui Leonard Orban:

– Despre aderarea la Schengen.”Nu vreau să repet, dar în momentul de față, așa cum se văd lucrurile, se pare că nu avem prea bune perspective. Perspectivele nu par prea optimiste, în condițiile în care Olanda este fermă în a susține chestiunea că este nevoie de cel puțin două rapoarte privind MCV, două rapoarte pozitive. Și, iar, interpretarea pe «rapoarte pozitive» este foarte discutabilă” (ianuarie 2012)

– Despre evitarea suspendării unor programe operaționale.„După cum știți, s-au reluat plățile pentru POSDRU, dar avem termen ca până la sfârșitul lunii iunie să întreprindem anumite acțiuni astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaționale. În principiu sunt cinci programe unde trebuie întreprinse astfel de acțiuni pentru a evita suspendarea programelor respective” (aprilie 2012)

– Despre absorbția de fonduri europene.„Ne dorim să absorbim fonduri europene în 2012 de minim șase miliarde de euro, din care 2,5 miliarde din sumele alocate agriculturii și 3,5 miliarde din sumele pentru obiectivul de coeziune ” (martie 2012)

Citește și