Guvernul Ponta reînvie unul dintre proiectele inițiate de Elena Udrea. Tichetele de vacanță ar putea fi reintroduse anul viitor
Tichetele de vacanță, eliminate în 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituțiile și companiile de stat obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, măsură susținută de MDRT și aflată în prezent în analiza comisiillor parlamentare, scrie Mediafax.
Modificările propuse de MDRT la un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară prevăd extinderea acordării tichetelor pentru societățile și instituțiile care angajează funcționari publici.
Astfel, pe lângă instituțiile publice centrale și locale, regiile autonome, societățile și companiile naționale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, și cele care încadrează funcționari publici ar putea fi obligate să acorde prima de vacanță doar prin intermediul tichetelor de vacanță.
Tichetele de vacanță au fost introduse în 2009, prin ordonanță de urgență, pentru angajații din sectorul public și privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului în funcție de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 și 50 lei.
Ulterior, însă, în contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 instituțiilor publice li s-a interzis să mai acorde angajaților atât tichete cadou și de masă, cât și tichete de vacanță. Interdicția a fost prelungită suuccesiv pentru următorii doi ani.
În prezent, ordonanța de urgență din 2009 prin care tichetele de vacanță au fost introduse se află în dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Rregionale și Turismului (MDRT) doresc să depună mai multe amendamente.
Pentru ca bugetarii să primească din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele să fie introduse în proiectul de lege, aprobate în plenul Parlamentului și promulgate de președinte.
„Avem amendamente la ordonanța privind tichetele de vacanță, care în momentul de față se află în dezbatere la comisia de specialitate din Camera Deputaților. După discuțiile avute cu patronatele, asociațiile hoteliere și agențiile de turism, venim cu amendamente care să genereze o funcționalitate a acestor tichete de vacanță și sperăm să vitalizeze circulația turisică în România”, a declarat agenției Mediafax Cristian Bărhălescu, secretar de stat în MDRT.
Bărhălescu a spus că propunerea este acceptată de Ministerul Finanțelor „de principiu”.
„Sunt aspecte care trebuie analizate legat de deductibilitatea acestor sume sau de neplata unor contribuții aferente sumelor pe care le oferă angajatorul. Este în aceeași măsură importantă din punct de vedere al patronatelor eliminarea din lege a comisionului care plafona agențiile de turism. Un alt punct introdus este ca toți bugetarii să beneficieze de tichete de vacanță pe care să le folosească în România și, în acest fel, să stimulăm consumul de turism intern, în loc ca românii să meargă în străinătate cu banii de vacanță”, a afirmat secretarul de stat.
Bărhălescu a adăugat că propunerea MDRT va ajunge în Parlament în perioada imediat următoare, iar legea să fie aprobată în acest an și aplicată de la începutul anului viitor.
O persoană va putea beneficia de tichete de vacanță în sumă maximă de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.
„Tichetele pot fi acordate nu doar de către stat, ci și de firmele private, dar important este să fie văzut avantajul din spatele acestei propuneri. În momentul în care turiștii consumă în România aceste vouchere de vacanță, ei consumă și alte servicii și produse, transport, merg la restaurante, se plimbă cu instalațiile de cablu sau beneficiază de activităîți specifice zonelor în care călătoresc. Aceste tichete vor fi un stimulent pentru angajat și angajatorul va fi convins că acel angajat va merge în vacanță, își va încărca bateriile și se va întoarce odihnit”, a mai spus secretarul de stat.
O altă noutate va fi eliminarea limitării la 10% a comisionului perceput de agențiile de turism.
Guvernul estima în 2009 că aproximativ 100.000 de angajați ar putea beneficia de tichete de vacanță în acel an, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei încasările la bugetul de stat.
Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis instituțiilor publice centrale și locale să acorde angajaților, în 2010 și în anii următori tichete de masă, tichete cadou și tichete de vacanță.
Și în 2009 Executivul a intenționat să interzică autorităților și instituțiilor publice să acorde angajaților tichete cadou și tichete de vacanță, până la sfârșitul anului, dar a renunțat la idee în urma negocierilor cu sindicatele și a hotărât că pot fi acordate astfel de tichete dacă instituțiile publice se încadrau în cheltuielile aprobate cu această destinație.
Anul trecut, circa 5,5 milioane de români au mers în vacanță în țară.