Guvernul Ponta se bucură de un spațiu fiscal foarte generos. Mai exact, Executivul mai are la dispoziție sume importante pe care le poate cheltui până la finele anului, fără a depăși ținta de deficit.
România s-a angajat ca diferența dintre veniturile și cheltuielile statului să nu depășească în 2014 2,2% din PIB, respectiv 14,49 miliarde de lei. Execuția bugetară la nouă luni, publicată luni seara de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), arată că bugetul general consolidat este pe excelent. Concret, veniturile colectate sunt cu 419,1 milioane de lei mai mari decât cheltuielile. Dacă adăugăm și deficitul de 2,2% din PIB, un calcul simplu arată că executivul mai are la dispoziție cheltuieli suplimentare de 14,9 miliarde de lei până la finele anului, cheltuieli la care se adaugă cele obișnuite, respectiv de personal, bunuri și servicii, dobânzi, subvenții, investiții etc.
Finanțele explică într-un comunicat că veniturile au fost influențate de încasarea unor certificate pentru emisii cu efect de seră, dar și de tranșa a doua a taxei pe stâlp, impozit care a scăzut semnificativ investițiile private din România.
„Rezultatul înregistrat indică o situație favorabilă din perspectiva încadrării în ținta de deficit pe ansamblul anului 2014, de 2,2% din PIB, fiind influențat de încasarea veniturilor din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei, în suma de 452 milioane lei precum și tranșa a doua din impozitul pe construcții în sumă de 693,7 milioane lei”, transmit Finanțele.
Prin urmare, Guvernul Ponta „își permite” în ultimele luni din acest an cheltuieli suplimentare de 14,9 miliarde de lei, respectiv 2,2 miliarde de euro la un curs mediu de 4,45lei/euro. Executivul poate cheltui zilnic echivalentul a 36,9 milioane de euro, sumă suficientă pentru a plăti execuția a 10 kilometri de autostradă pe zi.
Banii ar mai putea fi folosiți pentru a construi câte o Arenă Națională în fiecare săptămână, costul stadionului fiind de circa 234 de milioane de euro.Totodată, Guvernul ar putea elimina complet TVA timp de două luni și 19 de zile și s-ar încadra în ținta de deficit de 2,2% din PIB.