Guvernul pregătește a doua ELECTORATĂ. Care sunt românii cu credite pentru care vor garanta Finanțele

Guvernul pregătește a doua ELECTORATĂ. Care sunt românii cu credite pentru care vor garanta Finanțele

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi persoanele cu credite în franci elvețieni care vor primi din partea statului o garanție de 50% atunci când își convertesc creditul din franci elvețieni în lei.

Una dintre condițiile de acordare a facilității din partea statului este ca instituția de creditare să suporte un discount de 15% la creditul transformat din valută în lei. Rămâne de văzut dacă băncile vor fi dispuse să acorde acest discount.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomițeanu a declarat că este un „fals ajutor” din partea guvernului în cazul persoanelor cu credite în valută. „În esență este doar un sprijin minim. Este doar o garanție”, a declarat pentru gândul deputatul Gheorghe Ialomițeanu. Amintim că statul acordă garanții și în cazul creditelor luate prin programul „Prima Casă”.

„În proiect este vorba despre acordarea unei garanții din partea statului de 50% în urma conversiei creditului din valută în lei, pentru că s-ar putea să apară un plus de garanție cerut de bănci și o reducere de 15% pe care să o acorde instituția de credit. Acordarea de garanții de 50% din partea statului este o facililitate, dar nu suficientă. Persoanele care au luat credite în franci sunt în situația de a nu putea să ramburseze împrumuturile și statul vine acum să acorde garanții”, a mai explicat Ialomițeanu.

Plafonul maxim în care statul ar putea acorda garanțiile este de un miliard de lei.

Analiștii economici susțin că prin acest proiect Guvernul vrea să arate că ajută cetățenii, când de fapt ajută băncile.

” Acest proiect nu ajută cetățenii care nu își mai pot plăti ratele, ci ajută băncile. În cazul persoanelor ajunse în incapacitate de plată, băncile își vor putea recupera banii de la stat, care va garanta creditele, iar ulterior garanția va fi recuperată din vânzarea imobilului”, a comentat un analist economic.

Proiectul aparține Ministerului de Finanțe și a fost prezentat marți parlamentarilor, la comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților. Până săptămâna viitoare pot fi depuse amendamente la proiect, fiind așteptate și puncte de vedere din partea Băncii Naționale a României.

„Astăzi (marți – n.r.) a fost o discuție procedurală, pe chestiuni de principiu în ideea că încercăm să găsim soluție. Avem un punct de vedere de la Ministerul de Finanțe, care a elaborat un draft, iar noi am avut ideea ca elementele de bază să fie tranformate în amnedamente la proiectul lui Birchall (deputatul PSD Ana Birchall – n.r.)”, a declarat președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, citat de Mediafax.

Birchall a inițiat anul trecut un proiect legislativ pentru conversia creditelor din monede străine în lei, pentru transpunerea în legislația națională a directivei europene 17/2014.

După apariția crizei francului elvețian, la jumătatea lunii ianuarie, deputatul a introdus un amendament în proiectul de lege care prevede efectuarea conversiei prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei, măsură atacată de reprezentanții băncilor.

„Împreună cu membrii Comisiei și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, am hotărât ca propunerile venite din partea MFP să fie incluse în proiectul meu legislativ, pentru a putea avea cât mai curând o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Am încredere că în cel mai scurt timp vom putea trimite în plen o soluție concretă”, a scris Birchall pe pagina sa de Facebook după încheierea ședinței comisiei.

La finalul lunii iulie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, afirma că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei suportă extinderea plafonului garanțiilor acordate de stat, de 1 miliard lei în varianta inițială prezentată de predecesorul său, în funcție de necesitățile pieței, urmând să fie eliminate anumite restricții.

El a stabilit la acel moment cu AURSF și reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum și cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit inițial la 300.000 de lei.

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul inițial, reprezentanții debitorilor în franci elvețieni solicitând o reducere de 25%.

„Una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost aceea că, dacă se pune problema restructurării unui credit, atunci se pune problema reevaluării garanțiilor și garanțiile de la momentul semnării creditelor, când aveau o valoare mai mare, nu mai sunt egale cu cele de astăzi. Aceasta era una dintre cele mai mari probleme care împiedicau restructurarea creditelor, și anume lipsa sau insuficiența garantării cu aceleași active. Atunci există disponibilitate să se suplinească această lipsă de către o garanție de stat gestionată tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în limita unui plafon care trebuie văzut cum trebuie dimensionat ca să acopere toată această situație”, a punctat Ștefan.

El a mai arătat că a doua condiție ar fi legată de faptul că o restructurare fără acordarea unui discount după modelul Volksbank, care a redus cu 22% soldul creditului transformat în lei, este greu de crezut că se va putea întâmpla.

„Dacă, folosind aceste două instrumente, vom ajunge ca rezultatul să fie acela ca creditul după restructurare să fie comparabil, ca parametri, cu un credit acordat astăzi de domeniul imobiliar, atunci cred că proiectul are șanse să fie funcțional și să producă efecte”, consideră președintele Comisiei de buget-finanțe.

El a menționat că un astfel de program trebuie privit ca un unul social, care își propune să rezolve problemele.

Comisia așteaptă până joi propuneri din partea actorilor vizați de acest proiect de lege, astfel încât să se poată reuni marțea viitoare pentru a le dezbate și a putea să ia o decizie finală.

Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% față de leu de la momentul acordării creditului, iar programul are o perioadă de un an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar