Prima pagină » Economic » Guvernul pregătește „lista rușinii”: Firmele obișnuite să conteste licitații vor fi prezentate public

Guvernul pregătește „lista rușinii”: Firmele obișnuite să conteste licitații vor fi prezentate public

Guvernul pregătește
Firmele care au avut mai mult de 10 contestații respinse la licitații publice și cele care își retrag contestația fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe o pagină de Internet, iar statul va reține o cotă din garanția de participare chiar dacă firma renunță la contestație.

Firmele care au avut mai mult de 10 contestații respinse la licitații publice și cele care își retrag contestația fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe o pagină de Internet, iar statul va reține o cotă din garanția de participare chiar dacă firma renunță la contestație.

Cota din garanția de participare este calculată în funcție de valoarea estimată a contractului.

Garanția de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestație este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementată de Guvern printr-o nouă modificare a legislației achizițiilor publice.

Una dintre măsurile avute în vedere de Executiv este ca, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, în cursul anului precedent, au depus contestații și le-au retras fără ca autoritatea contractantă să adopte măsuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate și firmele care au avut mai mult de zece contestații respinse.

„Una dintre problemele sesizate în procedurile de achiziție publică este generată de «contestatarii de meserie», care depun reclamații nejustificate la CNSC pentru a întârzia și bloca anumite licitații, contestații care evident că sunt respinse de fiecare dată. Pe lângă reținerea unei sume din garanția de participare, va fi publicată și «o listă a rușinii» în care firmele care și-au făcut un obicei din a bloca licitațiile să fie clar identificate”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

În cazul în care contestația este admisă în parte de către CNSC, statul va reține jumătate din cota garanției de participare.

De asemenea, în situația în care garanția de participare constituită de o întreprindere mică sau mijlocie nu acoperă suma minimă impusă, statul va reține întreaga garanție de participare.

Blocarea licitațiilor prin contestații a fost invocată și de fostul Guvern, care reclama că anumite firme au devenit „un fel de pirați ai licitațiilor” și sunt specializate în contestații, având departamente de formulare a contestațiilor mai mari decât cele de proiectare.

Guvernul susținea că astfel de firme hărțuiesc autoritatea contractantă și avertiza că va publica „un tablou al rușinii” cu aceste firme specializate în contestarea licitațiilor, astfel încât „să le treacă pofta” de a mai bloca procedurile de achiziții publice.

Citește și