Prima pagină » Economic » Guvernul prelungește cu un an termenul de vânzare a 10% din acțiunile Electrica Moldova și Oltenia

Guvernul prelungește cu un an termenul de vânzare a 10% din acțiunile Electrica Moldova și Oltenia

Guvernul prelungește cu un an termenul de vânzare a 10% din acțiunile Electrica Moldova și Oltenia
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie 2013 dreptul angajaților Electrica Moldova și Electrica Oltenia de a cumpăra până la 10% din acțiunile celor două filiale ale companiei de stat Electrica SA.

Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie 2013 dreptul angajaților Electrica Moldova și Electrica Oltenia de a cumpăra până la 10% din acțiunile celor două filiale ale companiei de stat Electrica SA, informează Mediafax.

Termenele de vânzare a acțiunilor expiră în 31 decembrie 2012, se arată într-un proiect de ordonanță de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Distribuitorii și funrizorii de energie electrică Electrica Moldova și Electrica Oltenia au fost privatizați în 2005, fiind preluați de grupul german E.ON, respectiv de compania cehă de stat CEZ.

De la privatizare până în prezent, Guvernul a prelungit în fiecare an termenul de vânzare a 10% din acțiunile filialelor Electrica privatizate, dar nu a finalizat nicidată transferul.

Potrivit unor surse din piața energetică, Curtea Constituțională a României va decide dacă acordarea către angajați a până la 10% din acțiunile fostei Electrica Moldova este constituțională, după ce Curtea de Arbitraj de la Paris, unde se judecă un proces între Electrica și E.ON, a admis o cerere în acest sens a grupului energetic german.

„E.ON a cerut Curții de Arbitraj să-i admită cererea de a se adresa Curții Constituționale în privința prevederii din contractul de privatizare a Electrica Moldova că angajații au dreptul la 10% din acțiuni. E.ON consideră că acestă prevedere este neconstituțională”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piața energetică.

Grupul german a deschis anul trecut o acțiune la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând Electrica SA că nu vrea să vândă către E. ON acțiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova, care în 2007 s-a scindat în mai multe firme.

În același litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, susținând că grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare, și cerând despăgubiri de aproape 50 milioane euro.

Electrica SA este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Autor

Citește și