Prima pagină » Economic » Guvernul promite FMI că nu vor avea loc derapaje fiscale din cauza alegerilor. „Nu se va ceda presiunilor pentru relaxarea disciplinei fiscale”

Guvernul promite FMI că nu vor avea loc derapaje fiscale din cauza alegerilor. „Nu se va ceda presiunilor pentru relaxarea disciplinei fiscale”

Guvernul promite FMI că nu vor avea loc derapaje fiscale din cauza alegerilor.
În 2013, deficitul structural va fi redus cu cel puțin 0,5% din PIB.

Guvernul s-a angajat să evite derapajele fiscale în perioada alegerilor generale de la sfârșitul acestui an, chiar dacă vor exista „presiuni” pentru relaxarea fiscală, și să asigure o disciplină strictă la nivelul finanțelor publice locale, se arată în scrisoarea de intenție convenită cu FMI.

„Nu se va ceda presiunilor pentru relaxarea disciplinei fiscale înaintea alegerilor parlamentare. Vom lua măsuri pentru a asigura o disciplină fiscală strictă la nivelul finanțelor publice locale și în privința reducerii arieratelor”, se menționează în documentul obținut de Medifax.

Atingerea țintei de deficit bugetar în acest an va presupune atât continuarea politicii de austeritate, cât și măsuri pentru o mai bună colectare a contribuțiilor fiscale, se mai spune în scrisoarea de intenție.

„În 2013, deficitul structural va fi redus cu cel puțin 0,5% din PIB. Pentru a ne asigura că vom respecta obiectivul pentru 2012, vom limita ținta de deficit cash la 2,2% din PIB, ceea ce presupune o consolidare echivalentă cu 2% din PIB în termeni structurali. Atingerea acestei ținte va presupune menținerea austerității în zona cheltuielilor și consolidarea eforturilor de colectare a taxelor”, se arată în document.

Ținta de deficit bugetar în acest an este de 2,2% din PIB pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Tot ca măsură de încadrare în ținta de deficit, Executivul s-a angajat să limiteze în a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza întreruperii rambursărilor, și să nu utilizeze în acest scop banii din privatizări sau sumele necheltuite de la PNDI.

Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, într-o opinie publicată miercuri privind rectificarea bugetară și evoluția macroeconomică din primul semestru, să limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finanțare de la UE, în contextul blocării rambursărilor, și să controleze strict cheltuielile autorităților locale pentru a nu periclita atingerea țintelor de deficit bugetar din acest an.

Potrivit Consiliului Fiscal, arieratele monitorizate de către FMI (restanțe mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei în perioada martie-iunie 20122, creștere generată aproape în totalitate de arieratele la bugetele locale, revenind astfel, după ușoare progrese înregistrate în 2011, la nivelul din decembrie 2008.

„Mai mult, dacă luăm în calcul toate restanțele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decât cel de la începutul crizei în 2008. Cea mai mare parte a arieratelor sunt concentrate la bugetele locale, remarcându-se în plus o creștere semnificativă a acestora în lunile mai-iunie 2012 (perioada alegerilor locale)”, se arată în opinia Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară.

Consiliul Fiscal mai notează că problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problemă structurală recurentă și reflectă în principal o lipsă de disciplină financiară și deficiențe în aplicarea legii finanțelor publice locale.
 

Citește și