Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanților Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.
Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanții Guvernului și-au motivat propunerea de majorare a salariului minim începând cu 1 mai prin faptul că este necesară realizarea unui studiu de impact.
În condițiile în care reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor și patronatelor nu au ajuns la un acord, discuțiile continuă, la ora transmiterii acestei știri.
Consiliul Național Tripartit, la care participă reprezentanți ai Guvernului și liderii confederațiilor sindicale și patronale, s-a întrunit luni seară, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condițiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.
Ultima ședință de Guvern din acest an, la care este așteptată o decizie în privința salariului minim pe economie, este programată miercuri.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru a nu face mai mult rău decât bine.
Ministrul Muncii a explicat că în discuțiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.
„Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie și a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de față analizează variantele. (…) Decizia aparține Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie”, a afirmat ministrul.
Ana Costea a mai spus că după această analiză comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic și Social, după care se va convoca Consiliul Național Tripartit, precizând că Guvernul analizează această decizie și din punct de vedere fiscal, financiar.
Potrivit reprezentanților Inspecției Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angați cu salariu minim de 1.050 de lei și 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.
Premierul Dacian Cioloș declara, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârșitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuție în acest sens. Decizia a venit după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ca Guvernul să transmită când și cu cât va fi majorat salariul minim pe economie înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, precizând că este o „solicitare fermă” a formațiunii sale.