Guvernul PSD-PNL va aloca investiții în industria prelucrătoare pentru sprijinirea mediului privat de afaceri și asigurarea creșterii economice

Publicat: 14 06. 2024, 12:04
Actualizat: 14 06. 2024, 12:08
Marcel Ciolacu, Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în ședința Guvernului, că va fi adoptat un nou proiect major de investiții pentru susținerea mediului privat de afaceri.

Ținta este dezvoltarea industriei prelucrătoare din România. Aceasta se va realiza printr-o schemă de ajutor de stat cu un buget total maxim de 447 de milioane de euro pe 3 ani. Suma maximă anuală este de 149 milioane de euro. Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile. O poate realiza fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă. Numărul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de ajutor de stat în baza schemei este de 30.

Care sunt obiectivele guvernului?

Obiectivele fundamentale ale schemei sunt reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare. De asemenea, este vizată și stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate. Operatorii economici pot accesa granturi pentru investiții inițiale sau pentru crearea unei noi activități economice. Ei vor sprijini industria în direcția neutralității climatice, prin procese industriale noi și tehnologii mai curate.

Schema se aplică prin acorduri de finanțare încheiate de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului (MEAT) până la 31 decembrie 2026. Plata ajutorului de stat se poate efectua către întreprinderi începând cu anul 2025. Data finală a plăților va fi 29 noiembrie 2029. Ultima cerere de plată transmisă MEAT nu va depăși data de 31 decembrie 2028.

Sursa Foto: Profimedia

Schema ajutoarelor de stat este la nivel regional. Ponderea grantului nerambursabil poate ajunge până la maximum 75% în funcție de dezvoltarea economică a zonei. În afara Bucureștiului, toate regiunile țării beneficiază de granturi în cadrul acestei scheme. Industria prelucrătoare include transformarea fizică sau chimică a materialelor, substanțelor sau componentelor în produse noi. Unitățile angajate în industria prelucrătoare sunt adesea descrise ca uzine, fabrici sau oțelării și folosesc în mod curent mașini acționate electric și echipamente de manipulare a materialelor.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță investiții RECORD în primele luni ale anului și va avea întâlniri cu miniștrii care au proiecte prin PNRR