Guvernul Ponta va schimba filosofia programului „Prima Casă” și va înlocui actualul sistem cu un proiect denumit „Noua Casă”, care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuințe noi, un proiect gândit și de Cabinetul Boc, dar abandonat rapid după un avertisment al Consiliului Concurenței, scrie Mediafax.
Modificarea programului „Prima Casă” este anunțată ca măsură distinctă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.
Asttfel, la capitolul privind consolidarea instrumentelor de garantare și contragarantare pentru stimularea investițiilor în sectoarele strategice, este prevăzut că „Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziționarea de locuințe noi”.
Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, în contextul crizei economice, de Guvernul Boc și prezentat ca o modalitate de sprijinire a tinerilor în achiziționarea unei locuințe. Ulterior, programul a suferit numeroase modificări pentru a se plia pe cerințele pieței imobiliare și ale sectorului bancar, permițând inclusiv cumpărarea unei a doua case.
La acest moment, prin program sunt acordate garanții bancare atât pentru locuințe noi sau aflate în fază de construcție, cât și pentru case vechi.
În ianuarie 2010, la doar câteva luni de la începerea programului, Guvernul Boc a anunțat că a avut consultări cu reprezentanții mediului de afaceri, sectorului bancar și imobiliar și că intenționează să modifice cadrul legal astfel încât să fie stimulată achiziția de locuințe noi.
Ideea a fost însă repede abandonată după ce Consiliul Concurenței a atenționat că modificarea programului „Prima Casă” în sensul limitării acordării de garanții de stat doar pentru achiziția de locuințe noi ar putea intra sub incidența legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieței.
Consiliul a sfătuit Guvernul Boc să mențină forma programului „Prima Casă”, iar Executivul s-a conformat.
Pentru 2013, Guvernul a decis recent ca programul „Prima Casă” să continue, dar cu garanții emise în limita diferenței rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanții.