Guvernul se asigură că poate rectifica bugetul mai devreme dacă economia merge prost însă nu precizează ce anume înseamnă „înrăutățirea semnificativă” a prognozelor
Guvernul își va aranja cadrul legal care să îi permită să rectifice bugetul și în primul semestru al unui an, spre deosebire de actualele reguli ale Legii responsabilității fiscal-bugetare, dacă prognoza indicatorilor macroeconomici se înrăutățește „semnificativ” și impune o astfel de operațiune, informează Mediafax.
Legea responsabilității fiscal-bugetare, în vigoare din primăvara anului 2010, limitează în prezent dreptul Guvernului de a opera rectificări bugetare, stabilind că astfel de revizuiri pot fi efectuate doar de cel mult două ori pe parcursul unui an, dar nu în primele șase luni ale anului.
Guvernul intenționează însă să flexibilizeze această interdicție și să își asigure cadrul legal care să îi permită să rectifice bugetul și în primul semestru al anului, dacă situația economică impune o astfel de măsură.
Noua regulă va fi introdusă de Executiv prin modificarea Legii finanțelor publice.
„Legile de rectificare bugetară sunt elaborate cu respectarea regulilor și a condițiilor prevăzute de Legea responsabilității fiscal-bugetare. Prin excepție, în cazul înrăutățirii semnificative a prognozei indicatorilor macroeconomici, poate fi promovată o rectificare bugetară în primul semestru al anului”, se arată în proiectul de modificare a Legii finanțelor publice.
Proiectul nu specifică ce anume înseamnă „înrăutățirea semnificativă” a prognozei macroeconomice.
Documentul mai prevede că prognozele indicatorilor macroeconomici și sociali vor fi elaborate de către Comisia Națională de Prognoză până la data de 1 iunie și vor fi actualizate, după caz, pe parcursul desfășurării procesului bugetar.