În ciuda ratării țintei de încasări în prima jumătate a acestui an cu circa 4,5 miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro, Guvernul va majora veniturile bugetului general consolidat cu un miliard de lei, iar cheltuielile cu peste 1,3 miliarde de lei, reiese din proiectul rectificării bugetare publicat joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Din document reiese că deficitul bugetar se va majora cu 270,7 milioane de lei, de la 14,4 miliarde la 14,7, însă ponderea sa în PIB va rămâne de 2,2%, țintă asumată în fața partenerilor internaționali.
Impactul macroeconomic al proiectului este catalogat drept „pozitiv, prin creșterea cheltuielilor bugetului general consolidat în condițiile încadrării în ținta de deficit bugetar”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.
Cum se modifică veniturile
Taxa pe valoare adaugată se diminuează cu suma de 1,8 miliarde de lei. Din această influență suma de 756,4 milioane de lei reprezintă sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată alocate bugetelor locale.
Accizele scad cu 184,1 milioane de lei pe fondul decalării termenului de majorare al nivelului accizelor la carburanți de la 1 ianuarie la 1 aprilie și al creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014.
Impozitul pe venit s-a diminuat cu 1,2 miliarde de lei. Din această influență, suma de 882,9 milioane de lei reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale.
Impozitele și taxele pe proprietate se majorează cu un miliard de lei lei, creștere ce se datorează în special impozitului pe construcții aplicat de la 1 ianuarie. Impozitul pe construcții declarat la termen de către contribubili pentru anul 2014 se situează la 1,5 miliarde de lei.
Impozitul pe profit se majorează cu 434,4 milioane de lei pe fondul creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014 și al diminuării cu 137,5 milioane de lei, ca urmare a aplicării măsurii privind scutirea de impozit pe profit a profitului reinvestit.
Alte impozite și taxe generale pe bunuri și servicii au fost majorate cu 432,4 milioane de lei ca urmare a creșterii încasărilor impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale.
Cum se modifică cheltuielile
Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2014 se majorează, pe sold, cu suma de 517,2 milioane de lei.
Cheltuielile de personal cresc cu 102,8 milioane de lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii cu 205,7 milioane de lei. Transferurile între unități ale administrației publice se majorează, de asemenea, cu 668,3 milioane de lei.
La capitolul asistență socială, Guvernul alocă alte 56,2 milioane de lei, iar la cheltuielile de capital 327 de milioane.
Subvențiile, în schimb, se diminuează cu 239,9 milioane de lei. La fel și banii pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare, care se diminuează cu 847,3 milioane de lei. Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se diminuează cu 56,5 milioane de lei.