Guvernul va sista lucrările la reactorul 5 al centralei de la Cernavodă

Publicat: 19 03. 2013, 14:55
Actualizat: 03 07. 2013, 16:29

Guvernul va sista lucrările la reactorul 5 al centralei Cernavodă, aflat în conservare după finalizarea a doar 2,8% din proiect, apreciind că oficialii Comisiei Europene nu vor aproba construcția din cauza tehnologiei învechite și luând în calcul un studiu potrivit căruia investiția este inoportună.

„Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimându-se ca dată de punere în funcțiune a unității 5 anul 2025, se poate considera că la acea dată autorizarea va fi practic imposibilă, Uniunea Europeană neacceptând decât grupuri energetice nucleare de generații noi, III + și IV, acest proiect fiind de generația II +”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.

Construcția centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a fost începută de fostul regim comunist la sfârșitul anilor ’70, când era prevăzut să aibă patru reactoare. Ulterior, a fost luată decizia ridicării și a celui de-al cincilea reactor.

Primul reactor a fost pus în funcțiune în 1996, iar al doilea în 2007, fiind operate de compania de stat Nuclearelectrica. Unitățile 3 și 4 ar urma să fie finalizate în 2019 și 2020, dar Guvernul nu are încă niciun angajament clar al investitorilor pentru continuarea lucrărilor.
Proietul de act normativ precizează că în luna martie a fost realizat un studiu de fezabilitate privind oportunitatea continuării lucrărilor la Unitatea 5, care a concluzionat că proiectul „nu este oportun, necesar și nici economic”.

Motivele identificate în studiul de fezabilitate pentru sistarea lucrărilor sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalațiilor, temerea că Uniunea Europeană nu va aproba punerea în funcțiune, din cauza vechimii, și posibilitatea ca apa din Dunăre, folosită pentru răcirea instalațiilor centralei, să nu fie suficientă.

„La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrărilor existente în șantier este de circa 2,8%, și datorită schimbărilor legislative, se estimează că această unitate va fi considerată ca unitate nouă și în consecință Uniunea Europeană nu va aproba continuarea lucrărilor și punerea ei în funcțiune în baza proiectului existent”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Centrala din Cernavodă asigură, cu cele două reactoare funcționale, aproximativ 19% din consumul de electricitate din România.