Prima pagină » Economic » Guvernul vrea SĂ DUBLEZE numărul de muncitori asiatici

Guvernul vrea SĂ DUBLEZE numărul de muncitori asiatici

Guvernul vrea SĂ DUBLEZE numărul de muncitori asiatici
Guvernul mărește la 20.000 cota de muncitori din țări non-UE și simplifică procedurile de obținere a dreptului de muncă. Vezi cum intenționează executivul să atenueze deficitul de pe piața muncii

Guvernul vrea să mărească numărul de imigranți din state non-UE care pot să lucreze în România la 20.000 de persoane în 2019, față de 15.000 în 2018 și 8.500 în 2017, scrie Ziarul financiar.

Proiectul de hotărâre de guvern care stabilește contingentul de mun­citori din state non-UE care pot fi admiși pe piața muncii în 2019 prevede o cotă maximă de 20.000 de persoane, în creștere cu 5.000 față de anul 2018 și de aproape patru ori mai mare față de perioada 2015-2016. Angajatorii din HoReCa, din construcții și chiar din retail au adus în ultimii ani angajați din Vietnam, Nepal sau Filipine pentru a acoperi deficitul de personal generat de ple­ca­rea în străinătate a muncitorilor români.

La finalul anului 2018, guvernul a eliminat obligativitatea ca muncitorii din statele non-UE să primească un salariu cel puțin egal cu salariul mediu pe economie (circa 2.500 de lei net pe lună), permițând companiilor să le ofere salariul minim pe economie (1.263 lei net). Măsura nu este de ajutor pentru toate firmele, deoarece angajatorii nu pot propune viitorilor angajați salarii mai mici decât celor actuali și oricum, pentru muncile mai grele, nici asiaticii nu ar accepta doar atât.

„Acum nu mai putem să le oferim salariul minim, pentru că – odată ce au intrat ceilalți cu salariul mediu – nu putem da mai puțin angajaților noi,” explică Ivan Firsa, directorul de resurse umane al Șan­tie­rului naval Vard Tulcea, cel mai mare angajator din județ. „Angajații din Vietnam câștigă cam salariul mediu pe șantier. Nu există o diferentă.”

15% din cei 3.600 de angajați ai Șantierului Naval Vard din Tulcea sunt vietnamezi, majoritatea lăcătuși sau sudori. În afara salariului, compania le acoperă cheltuielile de transport (biletul de avion dus-întors), cazarea și masa.

„Nu avem altă soluție, în contextul în care lumea pleacă în continuare în Europa,” spune Firsa. „Avem intenția de a înlocui anul aces­ta o parte dintre cei care ajung la finalul con­trac­tu­lui de doi ani și vom continua să men­ținem nu­mărul angajaților din Vietnam cel puțin la nivelul la care este acum. Românii continuă să plece, iar fenomenul migrației externe s-a amplificat în ultimii ani. Dacă într-o vreme, ne plecau 7- 8% din totalul angajaților dintr-un an, fluctuația s-a dus acum la 15% pe an, iar uneori sare de acest prag. Există luni în care avem undeva la 30, 50, 60 de plecări de muncitori în Italia, Franța sau Germania.”

O altă companie care a recrutat personal asiatic este fabrica AVI din Craiova, din do­me­niul materialelor compozite, unde lu­crea­ză în prezent 45 de vietnamezi și 14 români.

„La finalul anului trecut, am adus 45 de vietnamezi, pentru că nu mai găseam în Craiova forță de muncă. Nu mai găsesti oameni necalificați, dar nici calificați, este greu să găsești și un instalator în Craiova,” se plânge Radu Berceanu, fost ministru al Transpor­turilor și proprietar al fabricii.

Potrivit celor mai recente informații, la fi­na­lul anului 2018, în România erau angajați aproximativ 25.000 de muncitori din țări non-UE.

„În prezent, procedura de aducere a unui muncitor dintr-un stat non-UE în România are o durată de 2 luni și jumătate, față de 3-4 luni, cât era până acum, pentru că echivalarea diplomelor se poate face și mai târziu, după angajare. Cota de 20.000 de imigranți pentru 2019 este foarte bună. Nu știu ce se va întâmpla însă în contextul acestei crize economice care se arată,” a declarat Elena Antoneac, head of operations \n Nestlers Group, care oferă servicii de imigrare și mobilitate globală.

„Posibilitatea de a oferi salariul minim pe economie a impulsionat foarte mult cererile din partea angajatorilor. Angajații din Sri Lanka acceptă să vină pe salariul minim și vor să facă ore suplimentare. Există o presiune foarte mare pe piața muncii, atât pe zona de necalificați, cât și pe zona de calificați.”

Deficitul de personal de pe piața muncii s-a adâncit anul trecut, deși companiile au făcut 96.000 de noi angajări, iar numărul de salariați din economie a ajuns la un nivel record al ultimelor două decenii (4,94 milioane).

Mai multe detalii despre soluțiile pentru atenuarea crizei de pe piața muncii, în Ziarul financiar.

 

Citește și