Guvernul vrea să emită în trimestrul al treilea obligațiuni pe piețele internaționale și să reducă finanțarea de pe piața locală, în pofida temerilor generate de speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Cristian Sporiș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
România a atras în primul trimestru 26 miliarde lei de pe piața locală și își menține intenția de a plasa până la 2,5 miliarde euro (3,2 miliarde dolari) pe plan internațional în acest an, în funcție de condițiile de pe piețe, a afirmat oficialul într-un interviu transmis luni de Bloomberg.
„Vrem să avem o prezență constantă ca emitent pe piețele internaționale. Am spus că vom emite în acest an 2,5 miliarde euro, așa că vom încerca să plasăm această sumă”, a spus Sporiș.
Ministerul Finanțelor a atras în acest an 2,25 miliarde de dolari prin emisiuni de titluri pe piața SUA.
Randamentul obligațiunilor în dolari emise de România, cu randamentul în 2015, au atins pe 23 aprilie pe piețele secundare un minim de 4,4625%, însă de atunci a urcat și a închis vineri la 5,119% din cauza ieșirii investitorilor de pe active legate de piețele emergente pe fondul speculațiilor privind revenirea Greciei la drahmă.
Costul asigurării datoriilor României cu scadența la cinci ani față de posibilitatea intrării în default (incapacitate de plată) prin derivate financiare credit-default swap a urcat vineri la 431 puncte de bază, sau 4,31 puncte procentuale, de la un minim de 295 puncte de bază, 2,95 puncte procentuale, înregistrat pe 14 martie.
Leul s-a depreciat din ianuarie cu 2,6% față de euro, cea mai abruptă scădere dintre monedele est-europene, potrivit datelor Bloomberg.
Sporiș a mai afirmat, pentru Bloomberg, că România nu este constrânsă să se împrumute de pe piețele internaționale, deoarece are rezerve de aproximativ 4 miliarde euro și este pe cale să obțină o linie de finanțare de 1 miliard de euro de la Banca Mondială.
„Avem o rezervă tampon, nu suntem prinși la colț, nu trebuie să ne împrumutăm cu orice preț, spre deosebire de alte țări”, a afirmat oficialul român.
Împrumutul de la Banca Mondială va fi la dispoziția statului oricând dorește să tragă fonduri, pentru care se vas plăti un comision de angajament.
România are în derulare și un acord de precauție cu FMI și UE în cadrul căruia poate trage, în caz de necesitate, până la 5 miliarde euro.
Pe piața locală, Trezoreria se va împrumuta mai puțin în a doua parte a anului, după ce a derulat cea mai mare parte din planul de finanțare pentru 2012 în primele luni ale anului, potrivit lui Sporiș.
Finanțele vor continua să plaseze pe piața internă titluri de trezorerie cu maturități de până la 15 ani, a precizat secretarul de stat.
„Vom reduce emisiunile. Menținem planul de a prelungi maturitățile, deoarece vrem să evităm vârfuri ale sumelor de rambursat în următorii trei-patru ani. Dacă nu vom găsi suficient interes pe piața locală, putem apela la piețele străine dacă vor apărea oportunități”, a mai spus Cristian Sporiș.
Sporiș a fost numit în luna februarie secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice responsabil cu Trezoreria, post ocupat anterior de fostul ministru al Finanțelor Bogdan Drăgoi.