Astfel, în noul document, datat 13 martie, este propusă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9%, începând cu anul viitor, alături de pâine, pentru livrarea următoarelor bunuri: animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, inclusiv organe comestibile și preparate din carne, pește și preparate din pește, cu excepția peștilor ornamentali, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile și preparate din acestea.
Primul proiect al noului Cod Fiscal, prezentat de Guvern în urmă cu o lună, prevedea reducerea cotei TVA la 9% doar pentru carne, pește, legume și fructe, dar Asociația Patronală Română din Industria Laptelui a cerut Ministerelor Finanțelor și Agriculturii și Parlamentului reducerea TVA la 9% și la lapte și produse lactate, considerând discriminatorie scăderea taxei doar pentru unele alimente.
Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, spunea atunci că Guvernul va lua în considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% și pentru lapte atunci când va exista un consens între fermieri și producători, precizând că fermierii n-au dorit introducerea măsurii în prima variantă a Codului Fiscal.
Noul proiect menține ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, și la 18%, începând cu 2018.