Prima pagină » Economic » Guvernul vrea să reducă TVA din iunie. Care sunt cele două opțiuni analizate

Guvernul vrea să reducă TVA din iunie. Care sunt cele două opțiuni analizate

Guvernul vrea să reducă TVA din iunie. Care sunt cele două opțiuni analizate
Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, și la 18%, începând cu 2018.

El a afirmat inițial că „99% putem reduce TVA din aprilie”, dar că mai trebuie avute ultime negocieri cu instituțiile financiare internaționale.

Ulterior, la solicitările presei pentru a clarifica, Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă mai devreme cu șase luni față de termenul stabilit inițial, de 1 ianuarie 2016.

Proiectul Codului Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, și la 18%, începând cu 2018.

În același timp, lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, și care a inclus inițial doar pâinea, carnea, peștele, legumele și fructele, a fost extinsă prin includerea și altor produse, precum lapte, ouă, animale și păsări vii, relevă proiectul actualizat de Cod Fiscal obținut de MEDIAFAX.

Premierul Ponta a declarat vineri, la Consiliul Național al PSD, că Guvernul a renunțat, în decembrie, să reducă TVA la produse bio și tradiționale în urma unei campanii de presă „idioate”, dar a arătat că va insista ca, în noul Cod Fiscal, aceste produsele să aibă TVA redusă, precum la alimentele de bază.

„În decembrie, când am făcut bugetul și era un impact foarte mic, am vrut să reducem TVA pentru produsele bio și cele tradiționale. A fost o campanie de presă idioată și noi, în loc să ne vedem de treabă, am zis „lasă, că le reducem când le reducem pe toate”. Deci, îmi cer scuze! Data viitoare nu mă mai iau după tot felul de campanii de acest gen. Eu cred că produsele tradiționale, pe de-o parte, și cele bio, pe de altă parte, reprezintă niște branduri de țară și impactul pentru buget oricum e foarte mic, nu vorbim de cât vorbim în general la celelalte produse. Am vrut să îmi cer scuze, să știți că mi-a părut rău după aia, că ne-am uitat la televizor în loc să ne uităm la interesul României”, a spus Ponta, la Consiliul Național al PSD.

În decembrie ministrul Finanțelor la acea vreme, Darius Vâlcov, a dezvăluit că premierul Victor Ponta, – a cărui soție, europarlamentarul Daciana Sârbu, este un cunoscut susținător al produselor bio – „ține foarte mult” la ideea diminuării TVA de la 24% la 9%, începând din 2015, în cazul produselor bio.

„Ținem foarte mult, domnul prim-ministru ține foarte mult, ca măcar la produsele bio să aibă loc această scădere, măcar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% și vor fi și multe alte măsuri pe care le putem adopta, dar le discutăm cu FMI”, a afirmat Darius Vâlcov, citat de Mediafax.

Contactată de gândul în decembrie, Daciana Sârbu a declarat că produsele bio nu reprezintă „un moft” și că, în calitate de europarlamentar, va susține „orice măsură bună și orice lucru bun care se ia în discuție la Bruxelles”.

Produsele bio au o pondere nesemnificativă, de sub 2%, în coșul de consum al românilor. În supermarketuri marea majoritate a produselor bio sunt din import. Impactul bugetar al unei asemenea măsuri era estimat în noiembrie anul trecut de premierul Victor Ponta la aproximativ 25 de milioane de lei.
 

 

 

 

 

Citește și