În document, care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează că una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% și 35%)”.
Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
„Cota progresivă reprezintă una dintre soluțiile mai sigure în discuțiile cu FMI și CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 2015, dar acum ANAF nu este pregătită tehnic pentru introducerea imediată. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat în 2005, sunt depășite și nu pot fi adaptate la noile sisteme. Înțeleg, totuși, că există discuții pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales în cazul în care în poziția de premier va fi numit Florin Georgescu, un susținător al cotei progresive”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuțiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
Pe de altă parte, analiști financiari afirmă că nu există obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.
Cota unică a fost introdusă de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala temă de campanie a alianței DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.
Cota unică a fost propusă inițial de ministrul de Finanțe din perioada Guvernului Năstase, Mihai Tănăsescu, dar respinsă de PSD, inclusiv din cauza opoziției președintelui de atunci, Ion Iliescu.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, propus de actualul premier Victor Ponta să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câștiga alegerile prezidențiale, a declarat recent că tema cotei unice de impozitare a fost „fetișizată” în ultimii ani și ar trebui reconsiderată cel puțin din perspectiva nivelului, dacă societatea românească are pretenții mari de la stat.
Replica premierului
La scurt timp de la publicarea acestor documente de către Mediafax, într-o postare plătită pe Facebook, Victor Ponta susține că nu crește nicio taxă și că nu intenționează să schimbe cota unică. Mai mult, îl acuză pe contracandidatul său Klaus Iohannis (n.r. care a vorbit joi seară, la Digi 24, despre facturile pe care românii le vor plăti în anii următori referindu-se și la documentul sus-menționat) de „minciună pentru voturi”. „Românii trebuie să știe că în anii viitori taxele vor continua să scadă!”, a mai scris Ponta pe Facebook. (Diana Marcu)
Iată postarea plătită de pe contul lui Victor Ponta: