Compania germană Leoni Wiring Systems, cel mai mare producător de fire și cabluri electrice din Europa, a anunțat printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al firmei că a devenit victimă a unei activități infracționale prin intermediul falsificării de documente și identități și folosirea canalelor de comunicare electronice. În consecință, fonduri ale companiei au fost transferate în afara țării.
Managementul companie a lansat imediat o investigație și derulează în prezent cercetări legate de daunele cauzate. Compania a anunțat de asmenea că infracțiunea este investigată de autorități. Daunele au cauzat o pierdere de lichidități de aproximativ 40 de milioane de euro. Potrivit informațiilor publicate de Leoni, activitățile criminale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor deținute de companie, iar performanțele grupului sunt în linie cu previziunile anterioare.
Potrivit Softpedia, incidentul a avut loc pe 12 august, iar compania a făcut anunțul referitor la acesta pe 16 august, când acțiunile companiei au scăzut cu 5-7% pe piața bursieră ca urmare a acestui incident. Ulterior, noi detalii despre incident au apărut în presa locală, care au dezvăluit că înșelătoria s-a întâmplat la o fabrică din Bistrița, iar cazul este cercetat de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism). Potrivit autorităților citate de Softpedia, o tânără femeie care lucra ca CFO la fabrica Leoni din Bistriția a fost victima hackerilor. Ea a primit un e-mail care părea că vine de la unul dintre executivii de la sediul central al companiei, aflat în Germania.
Fabrica din Bistriția nu a fost aleasă întâmplător, scrie Softpedia: Leoni are patru fabrici în România, iar fabrica din Bistrița este singura care poate face transferuri de bani, scrie
BM.
Leoni este un furnizor global de fire, fibră optică, cabluri și sisteme de cabluri, precum și un dezvoltator de servicii relaționate cu obiectul principal de activitate în automotive și alte industrii. Leoni are peste 76.000 de angajați în 32 de țări și a generat vânzări consolidate de 4,5 miliarde de euro anul trecut, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei.