Prima pagină » Economic » Handelsblatt: Strategia aplicată de BCE în contextul crizei din Franța riscă să declanșeze o „SPIRALĂ PERICULOASĂ” la nivel financiar

Handelsblatt: Strategia aplicată de BCE în contextul crizei din Franța riscă să declanșeze o „SPIRALĂ PERICULOASĂ” la nivel financiar

Handelsblatt: Strategia aplicată de BCE în contextul crizei din Franța riscă să declanșeze o „SPIRALĂ PERICULOASĂ” la nivel financiar

Strategia pe care Banca Centrală Europeană (BCE) o va aplica pentru limitarea efectelor crizei politice din Franța riscă să declanșeze ”o spirală periculoasă” la nivel financiar în Uniunea Europeană, avertizează economistul Robin Brooks, citat de publicația Handelsblatt.

Ce se va întâmpla pe piețele financiare dacă forțele radicale câștigă scrutinul parlamentar din Franța? Valoarea titlurilor de stat franceze va continua să scadă și se va accentua diferența în raport cu obligațiunile germane.

”Iar Banca Centrală Europeană va interveni pentru a corecta această discrepanță. În ultimii ani, BCE a devenit tot mai activă în gestionarea diferențelor între titlurile de obligațiuni din zona euro”, afirmă economistul german Robin Brooks, din cadrul Institutului Brookings, cu sediul la Washington.

BCE a acționat prin achiziții punctuale de obligațiuni de stat, în principal din Germania și Italia. Însă Robin Brooks avertizează că, prin această abordare, Banca Centrală Europeană riscă să declanșeze o criză a datoriilor similară cu cea din Japonia, unde, în contextul scăderii valorii yenului, Banca centrală a trecut la achiziții masive de obligațiuni de stat, ceea ce a crescut artificial valoarea acestora.

În Europa, abordarea BCE riscă să declanșeze ”o spirală periculoasă” pe piețele financiare, atrage atenția Robin Brooks, citat de publicația germană Handelsblatt.

În ultimii ani, specialistul a contestat constant abordarea Băncii Centrale Europene, acuzând instituția că, practic, acționează prin ”subvenții ascunse”.

Forțele de extremă-dreapta și de stânga probabil vor câștiga alegerile parlamentare din Franța, convocate de președintele Emmanuel Macron din cauza eșecului suferit în scrutinul europarlamentar.

”Un astfel de rezultat va genera doi ani de impas politic, până la scrutinul prezidențial. Dacă forțele de stânga sau cele de dreapta obțin majoritate, ar fi un șoc”, subliniază Robin Brooks, avertizând asupra dinamicii piețelor financiare.

Brooks admite că BCE va fi nevoită să intervină pe piețele financiare dacă gradul de instabilitate va fi prea mare.

Riscuri politice și fiscale în zona euro

Efectele de pe piețele europene afectează companii și investitori din întreaga lume.

”Fiecare firmă care are afaceri în Franța urmărește foarte atent situația. În trecut, nu urmăream deloc alegerile din Franța, dar acum este altfel”, confirmă Christina Minnis, șefa diviziei de credite a companiei bancare multinaționale Goldman Sachs.

Ed Yardeni, expert în situația piețelor de capital, avertizează asupra ”ascensiunii populismului și protecționismului în Europa”, ceea ce generează ”riscuri fiscale și politice majore”.

”Investitorii se tem că disciplina fiscală va fi relaxată și mai mult după alegeri, într-o țară cunoscută pentru o politică generoasă în privința datoriei suverane”, atrage atenția, la rândul său, Benoit Anne, analist la grupul MFS Investment Management.

Citește și:

Financial Times: Jordan Bardella, aliatul lui Marine Le Pen și potențial premier al Franței, vrea „LUPTĂ CULTURALĂ” și cere excepții de la bugetul UE

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și