Producătorii vor să mărească prețurile la mâncare, dar susțin că piața nu le permite în momentul de față și dau asigurări că sărbătorile nu vor fi un prilej de a-și rotunji profiturile.
Majorarea tarifelor la utilități, dar și a prețurilor la combustibili și materie primă au făcut ca producătorii de carne, pâine și lactate să meargă pe minus în ultimele luni, însă noi scumpiri în perioada Crăciunului ar însemna vânzări mai mici și costuri de producție mai mari, spun reprezentanții din industrie.
„Pentru ca societățile comerciale să reziste trebuie să crească prețurile, însă, pe de altă parte, mai există și problema veniturilor populației. Salariile marii majorități nu au crescut. Veniturile sunt în scădere, pentru că prețurile la alimente, la apă caldă, la întreținere, la combustibili au crescut, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor sunt în scădere”, a declarat pentru gândul Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
În opinia sa, prețurile ar trebui să fie majorate cu 10-15% pentru ca jucătorii din industrie să reziste, însă procentul este prea mare pentru a putea fi suportat de populație. „Cred că cel mai realist ar fi 50% din acest procent”, susține Frumosu. Sindicalistul este de părere că pentru a contrabalansa scumpirile la combustibili, energie electrică și materie primă, Guvernul trebuie să reducă fiscalitatea, ceea ce le-ar permite companiilor să-și reducă din cheltuieli și să mențină prețurile la nivelul actual.
Minea, Romalimenta: Speculatorii din piețe cumpără porcul din hypermarket și spun că e crescut eco la ei în curte
Sorin Minea, președintele Federației Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), susține că prețul la carnea de porc s-a stabilizat în toată Europa. De aceea nu se așteaptă la noi scumpiri în perioada sărbătorilor.
„De sărbători majorările nu sunt semnificative sau cel puțin nu sunt ale noastre. Sunt ale pieței gri spre negru. Tot felul de persoane profită de ocazie și se duc în piețe să speculeze. Le spun clienților că porcul cumpărat din hypermarket a fost crescut în gospodărie, e bio, e eco și dublează prețurile”, ne-a declarat Minea. Președintele Romalimenta a mai subliniat că de sărbătorii marii producători preferă să facă reduceri pentru a vinde mai multă marfă.
Cea mai ieftină carte de porc poate fi cumpărată din piețele din județul Prahova, unde kilogramul de carne nu depășește 10 lei, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de la sfârșitul lunii octombrie. La polul opus se află județul Brașov, unde locutoitorii scot din buzunar chiar și 20 de lei pentru un kilogram de carne de porc.
Carnea de pasăre poate fi achiziționată la cel mai bun preț în piețele din Teleorman, unde un kilogram costă între 8 și 8,5 lei. La Iași, pe de altă parte, prețul unui kilogram de carne de pui se situează între 10,5 și 15,2 lei.
Click pe imagine pentru a vederea care sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine piețe din țară
Reprezentanții hypermarketurilor, speriați de amenințările producătorilor
Producătorii de preparate de carne au anunțat joi că vor să majoreze prețurile cu până la 15%, până la Crăciun. „Noi sperăm să nu ajungem sub nicio formă la aceste scumpiri pentru că ne zbatem pe o piață cu același număr de clienți, puterea de cumpărare este în scădere, inflația este de 5,75% și nu se regăsește în salarii”, a declarat pentru gândul Delia Nica, vicepreședinte al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
Nica a subliniat că prețul producătorului nu e ceva ce poate fi combătut, dar și că producătorii depind la rândul lor de furnizori care depind de prețul materiei prime. Prețul de la raft al alimentelor este rezultatul acestui lanț și depinde și de cursul leu/euro, dat fiind că România importă foarte mult, a argumentat Nica.
În ceea ce privește eventuale scumpiri în perioada următoare, în special de sărbători, reprezentanta AMRCR ne-a precizat că „nu avem previziuni. Nu putem să comparăm nimic cu nimic, nimic nu seamănă cu anul trecut. O să vedem atunci când o să cumpărăm”.
Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că alimentele s-au scumpit anul acesta, până în luna septembrie, cu 5,1% față de sfârșitul lui 2011.
Cum cât s-au scumpit alimentele de bază anul acesta
Aliment | Majorarea prețurilor în perioada decembrie 2011-septembrie 2012 (%) |
Produse de morărit și panificație | 4,1 |
Cartofi | 20,2 |
Fructe proaspete | 14,9 |
Carne de porc | 4 |
Carne de pasăre | 3,6 |
Lapte | 1,1 |
Brânză | 2,2 |
Ouă | -0,5 |
Sursă: INS
Patronat: Brutarii au încercat să scumpească pâinea, dar au scăzut comenzile și au dat înapoi
Nivelul TVA, economia nefiscalizată și creșterea accelarată a prețului grâului din ultima perioadă au făcut ca multe brutării să meargă pe pierdere în a doua jumătate a anului, susțin reprezentanții Patronatul Român din Industria de Morărit și Panificație (ROMPAN).
„Prețul grâului a crescut din iunie și până acum cu 70%, prețul făinii a crescut cu 50%. Ponderea făinii în prețul pâinii este de 50%. Brutarii au încercat să scumpească pâinea dar au constatat că le scad comenzile și au dat înapoi”, susține Aurel Popescu, președinte ROMPAN.
Popescu ne-a asigurat că producătorii nu intenționează să scumpească produsele de panificație de Crăciun. „Cel puțin până în martie nu se va întâmpla nimic în piață. Niciodată n-am scumpit pâinea în prag de sărbători”, ne-a declarat el.
Conform estimărilor ROMPAN, piața neagră reprezintă circa 70% din industria de morărit și panificație, soluția pe care o propune patronatul fiind reducerea TVA.
Patronat: Pentru industria laptelui urmează o perioadă dificilă, postul Crăciunului
Înainte de a se gândi la perioada sărbătorilor, producătorii de lapte și brânză se pregătesc pentru postul Crăciunului, perioadă în care vânzările vor scădea și, implicit, costurile de producție vor fi mai mari. Cu toate acestea, reprezentanții patronatelor susțin că nu vor majora prețurile și vor încerca să treacă de luna noiembrie cu ajutorul promoțiilor.
„Eu cred că urmează o perioadă mult mai gravă – postul Crăciunului – când scad vânzările cu circa 50%, iar micșorarea volumelor aduce după sine dansul promoțiilor, a ofertelor și a promovării agresive. 1-15 noiembrie este perioada cea mai grea. Cine va reuși să producă ieftin va vinde. Volumele sunt în scădere, puterea de cumpărare este redusă, iar costurile de procesare sunt mai mari”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru, director general al Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Litrul de lapte poate fi cumpărat la cel mai bun preț din piețele din județul Argeș (1,5 lei-2,5 lei), de două ori mai ieftin decât din piețele din Buzău, unde litrul de lapte poate ajunge și la 5 lei, reiese din datele MADR.
În ceea ce privește prețurile brânzeturilor, locuitorii din Bistrița-Năsăud pot cumpăra din piețe cea mai ieftină telemea (11 lei-14 lei), în timp ce în Caraș Severin sau în Sălaj, pentru un kilogram de telemea, poți scoate din buzunar chiar și 30 de lei.